De ce pestele din mare e mai bun decat cel din crescatorii?
Chiar daca romanii sunt pe ultimul loc in UE in privinta consumului de peste, principalul motiv fiind pretul ridicat al acestuia, se pare ca exista o usoara crestere in ultimii ani in aceasta privinta.
Dintre variantele existente pe piata, cel mai recomandat este pestele pescuit din mare sau din apele dulci. Pestele crescut in mediul sau natural este un aliment cu un gust autentic, care nu inmagazineaza grasime mai mult decat este specific speciei. Hranindu-se cu ceea ce gaseste in mediul acvatic, el va pastra gustul sau nealterat si acea usoara aroma maritima. Pestele acesta are sanse mult mai mici sa ajunga invechit pe mesele consumatorilor, chiar daca a fost congelat. In schimb, cel de crescatorie, prezentat mai intai ca peste proaspat, ajunge sa fie vandut congelat dupa numeroase zile in care a fost tinut in vitrine, ceea ce ii altereaza considerabil calitatea, pana la imposibilitatea de a-l mai consuma. Cel mai bine, in cazul in care nu ai acces la peste prospat, este sa il cumperi pe cel la conserva. Acesta pastreaza mult mai bine proprietaţile de baza ale produsului faţa de cel congelat.
Pestele salbatic, mai bogat in substante folositoare
Pe langa proteine, pestele contine fosfor, magneziu, potasiu, fier, zinc. Toate acestea ajuta la functionarea in parametri cat mai buni a organismului si mai ales a creierului. Pestele de provenienta marina este bogat in iodul necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni si in fluorul care asigura sanatatea dintilor si a oaselor. Pastravul salbatic contine mai mult fier si calciu, in timp ce acela din crescatorie va avea mai mult seleniu si vitamina A. In cazul somonului de Atlantic, acesta va avea mai multi acizi grasi omega 3 fata de cel de crescatorie.
Un alt motiv pentru care este indicat sa consumi peste salbatic este faptul ca acesta e mai putin contaminat fata de cel din crescatorii. Hormonii de crestere sunt si ei departe de branhiile inotatoarelor din apele naturale. In schimb, acestia sunt folositi cu mult avant in cresterea pestelui de acvacultura. Hormonii fac ca productia sa fie mai mare si mai rapida intr-un timp mai scurt, insa dauneaza in timp sanatatii organismului uman. Exista, de asemenea, si antibiotice care sunt folosite in piscicultura. Nu toate tarile practica, insa, exista și adaugarea substantelor chimice.
Preocuparea fata de natura si ecosistem
In randurile populatiei exista temerea ca pestele de crescatorie este modificat genetic. Intr-adevar, exista fermieri piscicoli care practica acest lucru, determinand aparitia unor specii de peste prin eco-reproducere. In Statele Unite, insa, nu mai este permisa vanzarea de peste modificat genetic ca hrana, consumatorilor.
Pescuitul din mediul salbatic, are si el, insa, un impact negativ destul de mare asupra mediului. Acesta este un motiv de ingrijorare, deoarece determina dezechilibre mari ecosistemului. Asadar, alegerea in zilele noastre, a devenit un compromis. Un compromis care nu se rezolva cat ai zice „peste”.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro