Disciplina: Sfaturi utile pentru stabilirea limitelor

3 septembrie 2012

Adevaratul scop al disciplinei este sa ii invete pe copii regulile de comportament, astfel incat sa creasca pentru a fi productivi din punct de vedere social si indivizi impliniti din punct de vedere personal. Imaginati-va un copil caruia ii sunt tolerate toate toanele, ii sunt acceptate toate actiunile (bune sau rele) si caruia i se fac tot timpul cadouri.

Un astfel de copil creste cu impresia ca totul i se cuvine si s-ar putea ca atunci cand va creste unii oameni nu vor dori sa fie in preajma lui. Iata niste sfaturi pentru stabilirea limitelor in cadrul disciplinei:

Puteti fi fermi si prietenosi in acelasi timp. Un copil trebuie sa simta ca parintii lui, desi sunt intelegatori, au propriile lor drepturi, stiu sa fie fermi si nu il lasa sa fie irational sau nepoliticos. Copiii rasfatati nu sunt fericiti, nici chiar la ei acasa. Iar cand ies in lume, indiferent ca au 2, 4 sau 6 ani, au un soc puternic. Descopera ca nu este nimeni dispus sa ii satisfaca toate capriciile si astfel devine irascibil si rautacios. De aici nu mai e mult pana a deveni displacut de cei din jurul lui.

Parintii constiinciosi adeseori isi lasa copiii sa profite de ei pentru un timp – pana cand rabdarea lor este epuizata – si dupa aceea isi schimba complet comportamentul si il pun pe copil la punct. Insa niciunul dintre aceste stadii nu este cu adevarat necesar. Parintii isi pot spune punctul de vedere si pe un ton prietenos. Daca, de exemplu, copilul tau doreste sa se joace cu tine mai mult, dar tu esti foarte obosit, ii poti spune ferm, dar cu blandete, ca esti obosit si ca vei merge sa citesti o carte.

Un alt exemplu ar fi si acela cand nu doreste sa inapoieze jucaria unui copil. Trebuie sa il faci sa devina atent la altceva, sa ii explici frumos ca fiecare are jucariile lui. Ar putea sa planga putin, dar este mai bine asa.

Sentimentele de furie sunt normale. Cand un copil este nepoliticos cu parintii lui – probabil pentru ca a fost pedepsit sau este gelos pe un frate/sora - parintele ar trebui sa il opreasca si sa ii explice cum ar trebui sa se poarte. Daca un timp acest comportament este acceptat, va fi greu a mai fi schimbat. Trebuie sa ii spui ca stii ca este suparat pe tine. Recunoasterea sentimentelor copilului il ajuta sa isi dea seama ca parintii lui stiu a fost furios. Intelegerea acestui lucru il ajuta sa isi depaseasca furia. Ajutandu-l pe copil sa isi gaseasca cuvintele prin care sa isi descrie emotiile, ii sprijiniti dezvoltarea inteligentei emotionale, iar aceasta este o componenta esentiala a succesului in viata.

Nu spuneti copilului “Nu vrei sa…?”. Faceti numai ce este necesar. Este usor sa ii spuneti unui copil mic: “Vrei sa mananci?”, Vrei sa te imbraci?”, “vrei sa mergem la plimbare?”. Problema este ca raspunsul unui copil intre 1 si 3 ani ar fi “NU”. De aceea, parintele ar trebui sa isi convinga copilul sa faca un lucru care este oricum necesar.

Toate argumentele care ar urma presupun sa vorbiti foarte mult. Daca ii spuneti unui copil sa aleaga, trebuie sa evitati ca el sa poata raspunde cu DA sau NU. De exemplu, daca este timpul pentru imbracat, il intrebati cu care bluza vrea sa se imbrace sau cu care pantalon. Astfel el intelege ca trebuie sa se imbrace, indiferent cu ce.

Aceste abordari necesita rabdare, rabdare pe care este firesc sa nu o aveti intotdeana. Niciun parinte nu poate avea rabdare la infinit.

Nu il avertizati prea mult. Uneori un copil de 1-3 ani poate sa fie foarte ingrijiorat dinc auza multiplelor atentionari pe care le-a primit: “nu atinge lampa ca se va sparge”, “nu te duce la usa, ca te vei pierde si nu o sa te mai gasesc”. Copilul analizeaza in mintea lui si retine ca mamica nu il va mai gasi. Este daunator pentru el sa auda toata ziua nuai variante negative. Acest lucru favorizeaza dezvoltarea unei imaginatii morbide. Asta nu inseamna ca nu ar trebui niciodata sa va avertizati copilul; inseamna ca nu ar trebui sa ii mentionati chiar tot timpul lucruri negative pe care el nu le intelege complet.

Cand un copil este mic, incercati cel mai mult sa il indepartati de situatiile periculoase sau interzise, distragandu-i atentia cu ceva interesant si inofensiv. Daca doreste o explicatie sau un motiv, oferit-i-o in termeni simpli. Nu presupuneti ca doreste o explicatie pentru fiecare indrumare pe care i-o oferiti, Stie ca nu are experienta si conteaza pe ajutorul dumneavoastra sa il feriti de pericole.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram