Experimentul și-a propus să creeze situații de discriminare la care să fie expuse acele persoane care nu se întâlnesc frecvent cu asemenea situații. Candidații prezenți la târgul de job-uri au experimentat dezamăgirea tinerilor romi care, nu de puține ori, atunci când susțin interviuri pentru angajare, sunt judecați din prisma etniei.
Andreea Butnaru, Propaganda:
Cum s-a desfășurat experimentul?
Propaganda a postat anunțuri de angajare și, în doar o săptămână, agenția a primit aproximativ 70 de CV-uri. Dintre acestea au fost selectate 27 de persoane care au fost chemate la interviuri. Interviurile s-au desfășurat într-un cadru obișnuit în asemenea situații: participanții erau invitați să se prezinte, interviul decurgea firesc, apoi, la un moment dat, participanții erau puși într-o situație neobișnuită, absurdă, prin care erau discriminați. Puși în dificultate, lovindu-se de un sistem de gândire bazat pe prejudecăti, participanții au avut reacții dintre cele mai diferite. Plaja de emoții resimțite de candidați în fața discriminării a cuprins reactii de furie, indignare, de consternare, de revoltă sau de acceptare, de priviri golite de orice conținut, de ochi cuprinși de lacrimi.
La finalul interviului, când participanților le-a fost desconspirat experimentul, reacția acestora a fost, în primul rând, de ușurare, în unele cazuri însoțită de lacrimi, ce vorbeau de la sine despre o puternică încărcătura emoțională resimțită în timpul interviului.
Care este concluzia după acest experiment?
Discriminarea, judecarea după un set de idei preconcepute, afectează din temelii structura unui individ, indiferent din ce patură socială provine, indiferent de aspirațiile sale sau educație. Discriminarea produce frustrare, consternare, lacrimi, durere, dar există situații în care cel discriminat își acceptă condiția, crezând că nu îi este permis să se revolte.
Vizionați materialul video filmat cu camera ascunsă accesand:
Mai multe detalii pe www.profesionistiromi.ro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro