Disfunctia temporo-mandibulara si tratamentele stomatologice adecvate

14 noiembrie 2023
Autor:
Content SEO

La fel ca si in cazul altor probleme sau afectiuni medicale, si in domeniul stomatologiei pot exista o gama variata de afectiuni care sa nu fie cunoscute pacientilor. In multe cazuri pacientii considera ca problemele pentru care trebuie sa apeleze la un medic dentist vizeaza doar situatiile in care apare disconfortul provocat de dureri ca urmare a cariilor dentare.

Insa exista multe alte probleme stomatologice, iar printre acestea se regasesc si afectiunile  articulatiei temporo-mandibulare. Multa lume nu a auzit despre aceasta articulatie si despre problemele stomatologice care pot sa apara in cazul articulatiei.

Din acest motiv in ceea ce urmeaza vei afla mai multe informatii despre articulatia temporo mandibulara si tratamentele pe care le poti urma intr-un cabinet stomatologic Targu Mures daca te confrunti cu disfunctii la nivelul acesteia.

Aspecte legate de articulatia temporo-mandibulara

Articulatia temporo-mandibulara este mandibula care se regaseste la baza craniului si care faciliteaza procesul de inchidere si deschidere a gurii. Este compusa din oasele articulare si de cartilajul care acopera aceste oase, iar discul articular indeplineste rolul de amortizor intre zonele osoase si diferite ligamente regasite in aceasta zona.

Datorita rolului pe care il indeplineste aceasta articulatie temporo mandibulara in procese precum cel de vorbire, de masticatie sau la inghitire, articulatia aceasta mai este cunoscuta a fi cea mai activa articulatie din intreg corpul uman. Pentru orice pacient care se confrunta cu  disfunctia articulatiei si care implica alterarea functionarii optime, simptomele si manifestarile isi fac simtita prezenta.

Cauze si simptome in disfunctia articulatiei temporo-mandibulare

In randul cauzelor care pot conduce la disfunctia la nivel de articulatie temporo-mandibulara regasim in primul rand traumatismele care ar putea sa afecteze aceasta zona. Ocluzia dezechilibrata poate sa conduca de asemenea la disfunctia la nivelul acestei articulatii.

Ocluzia dezechilibrata poate fi provocata fie de eruptia necorespunzatoare a dintilor naturali, fie de migrarea dintilor dupa extractiile dentare si lipsa tratamentului ortodontic ulterior. Inclusiv obturatiile efectuate necorespunzator sau lucrarile protetice neconforme pot provoca astfel de dezechilibre la muscatura.

Scrasnitul din dinti, strangerea dintilor sau rosul unghiilor completeaza lista cauzelor care pot favoriza disfunctia articulatiei temporo-mandibulare. Indiferent de cauza sau cauzele care pot genera aceasta disfunctie, simptomele care trebuie sa convinga orice pacient sa se adreseze unui cabinet stomatologic Targu Mures sunt suficient de numeroase.

In randul simptomelor specifice acestei disfunctii regasim existenta unor zgomote sau pocnituri la nivelul articulatiei, durerea in zona respectiva, durerile de cap si de ceafa, durerea in zona gatului, in zona supraorbitala sau chiar in zona submandibulara, senzatia de oboseala si tensiune la nivelul muschilor fetei, dureri la nivelul urechilor, durerile difuze ale anumitor dinti care nu indica semne patologice sau deschiderea, respectiv inchiderea gurii cu dificultate.

Orice pacient care resimte astfel de simptome sau care banuieste ca ar putea sa se confrunte cu o astfel de disfunctie trebuie sa se adreseze unui medic stomatolog unde poate beneficia de investigatii de specialitate privind disfunctia la nivel de articulatie temporo-mandibulara.

Punerea diagnosticului si stabilirea tratamentului

Diagnosticul este stabilit dupa un examen clinic de specialitate. Acesta implica discutia medic-pacient unde este abordat istoricul simptomelor, palparea articulatiei si a muschilor fetei, respectiv examinarea dinamicii mandibulare. Uneori se recomanda si investigatii imagistice cum sunt RMN si CBCT. Stoma Ortho Plus este un cabinet stomatologic Targu Mures unde poti beneficia de astfel de evaluari stomatologice si de stabiliarea unui tratament daca te confrunti cu disfunctie temporo-mandibulara.

Tratamentul difera in raport cu gradul de afectare a articulatiei. In prima faza se recomanda eliminarea obiceiurilor vicioase, schimbarea stilului de viata si echilibrarea posturii. Purtarea unor gutiere speciale si aplicarea tratamentelor ortodontice sau protetice sunt alte abordari ale tratamentului pentru aceasta disfunctie. Se poate opta si pentru tratamente medicamentoase, terapia cu ultrasunete, terapia laser sau tratamentele chirurgicale.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram