Aceasta activitate se desfasoara in cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground - Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat de catre ONG Mare Nostrum in parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria si alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova.
Traseele vor face parte din „Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, care va cuprinde un numar de 20 de astfel de trasee, care vor fi deschise publicului odata cu sosirea primaverii.
Un astfel de traseu strabate tinutul Casienilor - un loc in Dobrogea unde linistea si pacea sufleteasca te cuprind si te transpun intr-o alta viata, una monahala, plina de credinta.
Asezata la rascrucea a doua drumuri dintre care unul lega Marea Nordului de Marea Neagra strabatand Europa Centrala, iar celalalt porturile Mediteranei Orientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a harazit Dobrogei, de-a lungul veacurilor, o soarta zbuciumata. Rand pe rand, aici s-au perindat armatele persilor, apoi cele romane, iar mai tarziu invaziile popoarelor migratoare, dupa care a urmat stapanirea musulmana, iar regiunea a devenit drumul de invazie al armatelor din stepele Rusiei spre Balcani si Constantinopol.
Munţii de calcar stau ca mărturie a faptului că Dobrogea s-a aflat odată pe fundul mării. Aici întâlnim o floră și o faună de tip submediteranean.
Martore ale istoriei Dobrogei si a fenomenului de transhumanta, inca prezenta aici, stau diferitele traditii dobrogene precum: olaria, paparuda, semanatul, boboteaza, colindatul si multe altele, pe care le putem descoperi impreuna.
La capatul traseului se afla Pestera Sfantului Ioan Casian, cunoscuta pentru ca aici, in sec. IV, a dus o viata de ascet \"dobrogeanul\" Casian, teolog vestit al Bizantului.
Ca o binecuvantare pentru pamantul arid al Dobrogei, la cateva sute de metri de Manastirea Casian se afla un izvor, cu apa rece, limpede si numai buna sa ostoiasca setea de frumos si de cunoaștere, dupa cum a declarat Mihaela Candea, directorul executiv al organizatiei.
Scopul proiectului este constientizarea, intelegerea si responsabilizarea legate de problemele din zona de coasta, incluzand activitatea umana si efectele ei.
Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro, fiind finantat de catre Uniunea Europeana prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro