Alimentul ideal, dacă ar exista, ar trebui să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă valoare energetică mică, să fie concentrat din punct de vedere al nutrienţilor esenţiali (aminoacizi esenţiali, vitamine, minerale, acizi graşi polinesaturaţi esenţiali), să conţină fibre alimentare şi glucide complexe, să conţină o cantitate redusă de colesterol şi sare. Deoarece alimente ideale nu există, pentru a-şi menţine sănătatea, omul trebuie să consume o varietate de alimente care să aducă organismului nutrienții de care acesta are nevoie. Dr. Maria Nițescu ne sfătuiește care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al unei persoane sănătoase. Acesta include: cerealele integrale; legumele colorate în verde închis, roşu, portocaliu şi leguminoase (fasole uscată, mazăre); fructele; laptele şi produsele lactate semidegresate sau degresate; uleiurile vegetale (floarea soarelui, măsline, porumb, soia, arahide); carnea slabă de pasăre sau peştele. De asemenea, Dr. Maria Nițescu ne recomandă o listă de alimente pe care trebuie să le consumăm în cantități cât mai mici sau cât mai rar: alimente / băuturi răcoritoare ce conţin zahăr adăugat; grăsimile solide (unt, untură, seu), inclusiv margarina ce conţine acizi graşi trans, alimente preparate cu grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate și zahăr (prăjituri, patiserie, îngheţată etc); produsele de panificație și cerealele rafinate (pâine albă, sortimente de panificaţie din făină albă, paste din făină albă, orez decorticat etc); sarea şi toate produsele procesate ce conţin sare (conserve în saramură, mezeluri, snacksuri etc); băuturile alcoolice.
”Trebuie să știm că o alimentaţie sănătoasă nu înseamnă numai ce consumăm, ci și cât consumăm, cum le combinăm, cum preparăm alimentele, de câte ori mâncăm şi când mâncăm. De asemenea, nu trebuie să uităm cât de importantă este activitatea fizică, unul dintre principalele ingrediente ale sănătății noastre, care ajută la reducerea semnificativă a riscului apariției bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului și a obezității” ne spune Dr. Maria Nițescu, șef lucrări UMF Carol Davila.
Câţi dintre noi ştiu ce este acela un aliment sănătos? Câţi dintre noi ştiu care sunt alimentele pe care ar trebui să le consume dacă doresc să mănânce sănătos? Ce știm despre siguranța alimentului? Acestea au fost doar o parte dintre subiectele pe care Dr. Maria Nițescu le-a discutat în cadrul temei ”Igiena alimentației & Siguranța alimentului”, susținută la prima ediție a Conferinței Naționale Sănătate prin Alimentație.
”În ultimul timp auzim tot mai des mesaje care promovează alimentaţia sănătoasă, concept pe care mulţi oameni doresc să îl aprofundeze şi să îl adopte. Deseori, în supermarketuri, raioanele de produse bio sunt asaltate de cumpărători dornici să aleagă pentru familia lor, alimente sănătoase. Este adevărat că „bio" înseamnă un aliment mai sigur, dar nu şi sănătos dacă este dezechilibrat ca aport de energie şi nutrienţi” a adăugat Dr. Maria Nițescu.
Alimentația dezechilibrată este conform specialiștilor una din cauzele creșterii numărului de persoane care suferă de diverse afecțiuni. Statisticile din întreaga lume arată că obezitatea este cea mai răspândită boală de nutriție. Mai îngrijorător este faptul că şi numărul copiilor supraponderali şi obezi este în continuă creștere. În 2008, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale din rândul adulţilor de peste 20 de ani, se ridica la 1,5 miliarde din care 500 milioane de persoane erau obeze.
Dr. Maria Nițescu consideră că: alimentația echilibrată și sănătoasă, activitatea fizică constantă, controlul adecvat al greutății, precum și al anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, duc la o stare bună de sănătate. Persoanele care aleg un stil de viață sănătos sunt de cele mai multe ori, mai energice, mai fericite, mai performante, cu un risc mai scăzut de îmbolnăvire.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro