Dureri sâcâitoare la nivelul gingiilor. Cu ce ​​pot fi asociate, ce ar trebui făcut?

15 ianuarie 2021
Autor:
Omnia

Oameni de diferite vârste și din diferite motive se confruntă cu dureri ale gingiilor. Principalii ”vinovați” pentru acest disconfort sunt obiceiurile proaste, inclusiv fumatul, dieta inadecvată și igiena orală deficitară. Acestea pot duce la slăbirea țesutului gingival și la pierderea în timp a dinților.

Dacă sunteți îngrijorat de durerea gingiilor atunci când mestecați, trebuie să determinați cauza patologiei și să o eliminați cât mai curând posibil, contactând un medic stomatolog.

Următorul pas, la fel de important pentru menținerea sănătății cavității bucale, poate fi să scăpați de obiceiurile vicioase.

Ce este gingia?

Gingia este țesutul moale care acoperă oasele maxilarele. Spre deosebire de mucoasa obrajilor și buzelor, țesutul gingival aderă strâns la os, ceea ce îi ajută să reziste la presiunea masticatorie atunci când mâncăm.

Funcția principală a gingiilor este de a susține dinții și de a proteja țesuturile parodontale care înconjoară dinții. Gingiile sunt o barieră de protecție pentru parodonțiu, care susține dinții.

Țesutul gingival sănătos are de obicei o culoare roz coral și se înfășoară strâns în jurul gâtului dinților. Procesele inflamatorii duc la umflarea gingiilor. Ele se slăbesc și capătă o culoare roșie aprinsă.

Gingiile dureroase își pierd funcția principală de protecție a parodonțiului, ceea ce poate duce la probleme dentare grave. Prin urmare, este important să le mențineți sănătoase, scăpând de obiceiurile proaste.

Ce obiceiuri pot provoca inflamația țesutului gingival?

Principalul factor care afectează negativ sănătatea gingiilor și a bolii parodontale sunt obiceiurile noastre vicioase. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:

Spălarea necorespunzătoare a dinților.

Dacă vă spălați pe dinți de două ori pe zi, grozav. Dar îi curățați corect?

Adesea oamenii cred că cu cât efortul depus în perierea dinților este mai mare și mai intens, cu atât rezultatul va fi mai bun. Dar nu este deloc cazul. Acest obicei poate duce la traume la nivelul gingiilor și la deteriorarea smalțului.

Periajul agresiv poate provoca retracția gingiei. În cazul în care perii periuței de dinți arată șifonați și uzați, atunci ați ales o perie prea dură sau vă spălați dinții prea tare.

Alegeți o perie cu peri medii, spălați-vă dinții printr-o mișcare circulară, atingându-vă ușor dinții.

Erori în dietă.

Pasiunea pentru alimentele crocante (chipsuri sau fulgi duri) poate duce la boli ale gingiilor. Particulele unui astfel de aliment se blochează între dinți, rănesc țesutul gingival și pot răni parodonțiul.

Alimentele foarte calde și condimentate au un efect negativ asupra sănătății gingiilor. Astfel de alimente provoacă adesea arsuri la nivelul mucoasei bucale.

De asemenea, pentru sănătatea gingiilor și a dinților, dieta dvs ar trebui să conțină suficiente vitamine și minerale.

Igiena orală precară.

Bacteriile din gură sunt principala cauză a durerii gingivale. Igiena orală precară are ca rezultat o încărcare bacteriană crescută. Bacteriile se adună în spațiile dintre gingie și dinte, extinzându-le treptat.

Ca urmare, aderența gingiilor la dinți este redusă și se deschide calea pentru bacterii la parodonțiu. Distrugerea parodontală poate duce la pierderea dinților.

Fumatul.

Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri. Este responsabil de afectarea țesutului gingival și a întregii cavități bucale.

Parodontoza este frecventă în rândul fumătorilor înrăiți. În plus, fumatul poate afecta creșterea oaselor.

Atentie! Fumatul este un factor de risc major în tratamentul cu implanturi dentare. Dacă doriți ca implanturile să reziste o perioadă îndelungată, atunci trebuie să renunțați la fumat.

Care sunt semnele clinice ale gingiilor inflamate?

Odată cu inflamația, țesutul gingival își schimbă culoarea, devenind roșu închis sau chiar violet. Pe gingie pot apărea ulcere, iar când vă spălați dinții, gingiile sângerează.

Dacă nu luați măsuri la timp pentru astfel de simptome, gingiile își pot pierde proprietățile de protecție. La rândul său, acest lucru duce la apariția bolii parodontale și pierderea dinților.

În cazuri rare, țesutul gingival poate deveni ulcerat din cauza deficiențelor de vitamine, a stresului, a reacțiilor alergice sau a deficiențelor nutriționale.

Ce ar trebui să faceți atunci când apar durerile gingivale?

Prima linie de apărare este să consultați un medic dentist care va elimina cauza suferinței și vă va recomanda cum să vă mențineți gingiile sănătoase.

Cele mai frecvente recomandări ale medicilor stomatologi includ:

  • tehnica corectă de spălare a dinților (cel puțin de 2 ori pe zi) cu pastă de dinți cu fluor;
  • folosirea aței dentare;
  • clătirea gurii cu agenți antibacterieni;
  • dieta echilibrată;
  • renunțarea la fumat.

În plus, pentru a menține țesutul gingival sănătos, beți multă apă, evitați situațiile stresante și asigurați-vă că vizitați constant medicul dentist.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram