Desi nu foarte complexe la prima vedere, bucatariile dintr-un spatiu comercial, precum un restaurant, un fast-food, o cofetarie, o cantina si astfel de locatii unde se realizeaza preparate e pot fi servite pe loc sau ce sunt livrate, contin numeroase piese fara de care nu s-ar putea realiza foarte multe actiuni si foarte multe preparate gatite.
De la un fel de mancare la altul sau mai bine spus de la un preparat la altul, este posibil ca anumite ingrediente sa fie pregatite altfel, prin congelare, prajire, coacere si asa mai departe si astfel, este nevoie de echipamentele si ustensilele necesare in acest scop. Asadar, in functie de tipul afacerii, trebuie alese echipmente potrivite pentru preparatele ce se doresc a fi realizate. Unele dintre acestea sunt chiar universale am putea spune, specifice si intr-un fast-food dar si intr-o coferatie, ca un exemplu, asemeni frigiderelor sau a echipamentelor de congelare care sa pastreze anumite ingrediente cat mai proaspete insa exista si numeroase altele care nu sunt neaparat necesare, asta desigur daca luam in calcul si procesele de realizare a unui produs.
Iata asadar, cateva dintre echipamentele si elementele necesare intr-o bucatarie mica, asemeni celor pe care le puteti gasi accesand acest link-ul https://www.sdsgroup.ro/echipamente-profesionale/bucatarie-calda-54 luand in calcul toate sectoarele de activitate:
- Echipamente pentru depozitare frigorifica, mai sus mentionate, precum frigidere, lazi frigorifice si congelatoare, unde pot fi pastrare atat ingrediente cat si preparate, in special in ceea ce priveste o cofetarie, acolo unde acestea nu sunt expuse intr-o vitrina, direct pentru vanzare.
- Linia de gatit, care este compusa din diverse echipamente specifice in acest sens, de la masini de gatit cu un numar suficient de ochiuri, pana la gratare si fiteuse, asta desigur, tot in functie de tipul de preparate ce se doresc a fi realizate. Intr-un magazin profesional pot fi gasite astfel de echipamente special pentru anumite sarcini, fara a fi nevoie ca cineva sa plateasca in plus si pentru ceva ce nu ar folosi.
- Echipamente de ventilatie, potrivite si chiar necesare oriunde, pentru a evacua fumul, aburul, mirosurile si multe alte aspecte nedorite. Este esential ca bucatarii sa lucreze intr-un mediu cat mai curat si mai profesional pentru a putea realiza cat mai bine sarcinile si astfel, ventilatia joaca un rol important, ca si in multe alte domenii.
- Bancurile de lucru, echipamente de o anvergura ceva mai mare, asemeni unei linii de gatit, ce cuprind mai multe piese, precum spatii de depozitare a unui produs precum si bancul de lucru, unde acesta poate fi prelucrat, pentru a putea fi prajit, copt sau und poate fi chiar finalizat spre a fi servit sau livrat.
- Cuptor gastronomic https://www.sdsgroup.ro/echipamente-profesionale/cuptoare-gastronomice-55. De la un spatiu la altul, este necesar un cuport de diverse dimensiuni insa cel mai indicat este sa se aleaga unul cu o capacitate mai mare decat cea calculata initial, ca de exemplu cu 4 sau chiar 6 tavi, unde pot fi prelucrate mai multe comenzi deodata. Tipul afacerilor in care acesta este necesar este foarte mare si este astfel esential.
- Salamandra. Acesta reprezinta un echipament prin care un preparat se gratineaza adica, prin trecerea printr-un grill de exemplu, capata pe suprafata sa o crusta subtire si crocanta, de o culoare aurie sau specifica ingredientelor incluse. Cu ajutorul salamandrei, crusta se poate obtine separat de procesul de coacere, intr-un cuptor, rezultatul fiind oarecum diferit. Acest proces ajuta la aplicarea mai usoara a altor ingrediente peste un preparat.
- Masina de spalat vase, ideala in special in cazul locatiilor unde se prepara mai mult si este o nevoie constanta de vase atat pentru prepararea cat si pentru servirea preparatelor. Masina elimina nevoie existentei unei persoane separate care sa spele vasele si astfel un numar mai mare de persoane care sa se ocupe de realizarea mancarii.
Foarte importanta este asezarea acestor echipamente in spatiul de lucru, astfel incat fiecare bucatar sa aiba acces facil la ele si totodata, prepararea unui produs sa se faca rapid, fara asteptare si fara probleme si totodata, acestea sa poata functiona mereu la capacitate maxima.