Educatie financiara pentru tineri: 5 principii privind accesarea unui credit

11 februarie 2021
Autor:
Content SEO

Nevoia de educatie financiara la nivel national este destul de mare, mai ales daca luam in calcul faptul ca tara noastra se pozitioneaza pe locuri codase din acest punct de vedere in topurile europene sau mondiale. Cu toate acestea, sistemul bancar are disponibilitatea si resursele necesare sa accelereze pedala creditarii. Oamenii se imprumuta tot mai mult pentru nevoile lor personale, investitii ori achizitia de bunuri si locuinte, mare parte din credite apartinand generatiei Millennials, respectiv tinerii care au pana in 35 de ani. Desi acestia au un comportament bun atunci cand vine vorba de rambursarea banilor, specialistii sustin ca lucrurile se poate schimba in cazul unei crize economice. Iata cateva principii de care sa tii cont daca te regasesti printre cei care vor sa acceseze un credit fara sa intampine probleme:

1. Stabileste de ce ai nevoie de un credit

Inainte de a lua in considerare varianta solicitarii unui credit, este esential sa te gandesti de ce iti trebuie banii si ce suma vrei sa imprumuti. Vrei sa-ti cumperi o locuinta sau o masina, trebuie sa mergi la o nunta, ai nevoie de finante pentru plata chiriei si a facturilor sau ti-a facut cu ochiul o oferta de vacanta last minute? Analizeaza daca nu cumva poti acoperi unele cheltuieli chiar din bugetul disponibil. Apoi, ia in considerare tipul de credit de care ai nevoie: ipotecar, imobiliar sau de consum. De exemplu, pentru cheltuielile pe care nu-ti doresti sa le justifici este recomandat creditul de nevoi personale, in timp ce pentru achitizia sau constructia unui imobil pe care sa-l aduci ca garantie este mai potrivit imprumutul ipotecar.

2. Analizeaza toate ofertele de pe piata

Este foarte important sa stuezi cu atentie ofertele mai multor institutii fianciare inainte de a initia un contract de creditare. Specialistii in domeniu recomanda compararea ofertelor in ceea ce priveste dobanda anuala efectiva pentru produsul dorit la cel putin cinci banci diferite. In acest fel, poti afla toate costurile asociate, de la dobanda lunara pana la comisioanele totale ale creditului, conditii si restrictii contractuale, timp de procesare a solicitarii si flux de finalizare a dosarului de imprumut. De asemenea, pe langa costurile pe care le presupune un credit este important sa iei in considerare si o serie de factori precum vechimea institutiei, reputatia pe piata, transparenta, rapiditatea si flexibilitatea aratate in relatia cu clientii. In acest fel, ai posibilitatea de a lua o decizi informata si de a face o comparatie cat mai precisa intre tipurile de produse disponibile.

3. Imprumuta doar atat cat iti poti permite

Fa-ti singur calculele ca sa afli ce suma poti solicita de la banca. Salariul pe care il incasezi in fiecare luna reprezinta unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate care determina accesul la un anumit tip de imprumut, precum si valoarea creditului. Totusi, trebuie sa stii ca, pe langa venituri, banca analizeaza si situatia familiala, daca este cazul, pentru a stabili gradul de indatorare si suma pe care ti-o poate acorda. Insa, chiar daca primesti aprobare pentru mai multi bani, nu imprumuta decat ceea ce este absolut necesar. Trebuie sa te asiguri ca-ti poti plati ratele fara probleme si peste cativa ani, cand exista posibilitatea ca lucrurile sa nu mai fie la fel ca in momentul accesarii creditului.

4. Gandeste-te pe ce perioada te vei imprumuta

Daca faci parte din generatia Millennials, ai un venit lunar stabil si considerabil si nu inregistrezi niciun fel de probleme in relatia cu institutiile bancare, ai toate sansele de a obtine un imprumut pe o perioada lunga de timp. Totusi, este indicat sa stabilesti o perioada de indatorare in functie de nevoile tale, in asa fel incat sa nu-ti compromiti siguranta financiara pe termen lung. In general, pentru imprumuturile de nevoi personale se recomanda o perioada de 3-5 ani, iar in cazul celor ipotecare de 10-15 ani. Spre exemplu, daca vrei sa accesezi un credit pentru produse electronice sau electrocasnice, tine cont ca perioada de rambursare sa fie mai mica decat durata de viata a produsului.

5. Ia in considerare fluctuatiile pietei

Ai la dispozitie o multime de optiuni cand vine vorba de accesarea unui credit, insa trebuie sa te gandesti si pe termen lung, in special atunci cand imprumuti o suma mare de bani. Cea mai sigura situatie este sa iei un credit in moneda in care se realizeaza cea mai mare parte a venitului tau, ca sa te poti proteja in fata eventualelor fluctuatii majore ale pietei valutare. Totodata, alege o dobanda fixa daca ai aceasta posibilitate pentru ca la imprumuturile cu dobanda variabila, rata se modifica proportional cu indicele de referinta IRCC pentru creditele in lei sau EURIBOR in cazul imprumuturilor in euro.

Toate aceste aspecte iti sunt de un real folos atunci cand intentionezi sa iei un credit pentru ca te ajuta sa-ti gestionezi eficient si corect resursele financiare. Cresterea interesului pentru finantele personale este un obiectiv de stat, insa trebuie sa fie si un tel al tau, personal, daca vrei sa iei cele mai bune decizii pentru administrarea banilor tai.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram