Chiar daca iarna s-a lasat cu greu dusa, primavara a sosit. Primavara este sezonul noilor inceputuri, dar si perioada traditionala de curatenie a subsolurilor si magaziilor, in care sunt depozitate lucrurile vechi si nefolositoare, si perioada in care suprafetele de toate tipurile din locuinte sunt curatate cu meticulozitate. Inainte de minivacanta de 1 Mai si Paste, ultimul weekend din aprilie ar trebui sa fie perioada perfecta pentru curatenia raditionala de primavara. G Data ii indeamna pe toti sa nu uite ca si computerele, smartphone-urile si tabletele ar merita o binevenita curatenie. In timpul trecut de la ultima curatenie, o multime de date si de programe au fost acumulate, printre care si programe invechite, expuse la riscuri serioase. Tocmai aceste programe le ofera infractorilor numeroase oportunitati pentru a-si desfasura cu succes actiunile. G Data ii ajuta cu cateva trucuri pe utilizatorii de Internet sa-si efectueze cu succes o curatenie digitala de primavara.
"Riscul pe care-l prezinta programele depasite este adesea greu de estimat, iar infractorii exploateaza oportunitatile pentru a sustrage date si a-i spiona pe utilizatori,” explica Eddy Willems, G Data’s Security Evangelist. "Utilizatorii ar trebui sa efectueze in mod regulat o curatenie prin computere si sa instaleze toate update-urile disponibile si sa renunte la programele pentru care nu se mai ofera suport din partea producatorului."
Conform expertului in securitate, utilizatorii ar trebui sa procedeze la fel si cu dispozitivele mobile: "Nu strica sa aruncam o privire asupra aplicatiilor instalate si autorizatiilor pe care le au. Multe aplicatii beneficiaza de autorizatii prin care sa poata accesa agenda sau alte date personale. Utilizatorii ar trebui sa evalueze daca aceste aplicatii le sunt necesare, iar daca exista dubii, sa le stearga.”
Sfaturi de la G Data pentru curatenia de primavara
Pe computere:
• Inchideti bresele de securitate: Sistemele de operare si programele instalate vor fi intotdeauna actualizate prin instalarea de pachete de service, patch-uri de securitate si update-uri. Programele vechi care nu mai primesc suport de la provider vor fi complet dezinstalate si inlocuite cu versiuni noi similare.
• Curatati hard-disk-ul: Utilizatorii vor sterge fisiere duplicate sau vechi ce nu mai sunt necesare. Programe gratuite, precum CloneSpy sau AntiTwin va pot ajuta sa scapati de datele duplicate. Ideal ar fi ca fisierele sa fie sterse iremediabil cu ajutorul unui shredder digital. Aceasta functie este integrata in anumite solutii de securitate.
• Stergeti fisierele temporare: Utilizatorii vor stearge in mod regulat fisierele temporare. Acestea sunt colectate in folderul Temp si apar ca rezultate ale navigarii pe Internet. Golirea acestui dosar face computerul sa ruleze mai rapid;
• Nu lasati urme: Cookie-urile din browser, istoricul si datele de pe formularele Web vor fi sterse dupa fiecare sesiune de navigare pe Internet. Browserele por fi configurate pentru a le sterge in mod automat. Majoritatea browserelor includ un mod particular prin care fisierele temporare sunt sterse automat la finalul fiecarei sesiuni pe Internet;
• Nu salvati nicio parola in browser: Utilizatorii vor dezactiva functia "Save password" din browser, iar parolele deja salvate vor fi sterse.
• Salvati-va datele: Prin backup toate datele importante sunt in siguranta in cazul in care sistemul este infectat sau “crapa”. In plus, o imagine a sistemului poate restaura intregul hard disk, cu toate programele instalate. Solutiile de securitate includ de multe ori un modul adecvat pentru acest lucru.
Pe dispozitive mobile:
• Verificati aplicatiile instalate: Utilizatorii de Smartphone-uri si tablete vor inventaria aplicatiile si autorizarile pe care le permit, pentru ca, de multe ori un update poate duce la schimbarea permisiunilor aplicatiilor, schimbari ce uneori sunt acceptate de utlizatori fara a fi citite. Utilizatorii vor verifica fiecare aplicatie si daca aceasta permite prea multe autorizatii, o vor sterge. O aplicatie care sa tina sub control situatia, este binevenita.
• Descarcati doar aplicatii din surse sigure: Utilizatorii vor instala doar aplicatii de pe platforme de incredere, precum Google Play sau ale dezvoltatorilor cunoscuti de aplicatii mobile.
• Protejati smartphone-urile impotriva furturilor: Utilizatorii ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru cazuri de pierdere sau furt al dispozitivului prin instalarea unei protectii antifurt. Aceasta ar trebui sa fie capabila, printre altele, sa blocheze si sa localizeze dispozitivul de la distanta si sa stearga toate datele stocate pe dispozitiv. Solutia G Data MobileSecurity 2 este un exemplu in acest sens, incluzand acest tip de protectie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro