De obicei, persoanele afectate de depresie consulta mai întâi medici din alte specialitati si abia în cele din urma ajung la medicul psihiatru. Exista doua cauze majore determinante ale acestui fapt: simptomele depresiei nu sunt cunoscute, si, pe de alta parte, teama de a fi diagnosticat cu o boala psihica.
Primul pas, însa, în tratarea depresiei este recunoasterea manifestarilor sale, pentru a putea apela la un medic specialist.
Episodul depresiv major – manifestari si simptome
Un episod depresiv major implica mai multe elemente, dintre care, doua sunt, în majoritatea cazurilor, obligatorii: dispozitia depresiva si anhedonia. De asemenea, tulburarea somnului si schimbarea obiceiurilor alimentare sau chiar refuzul de a mânca sunt modificari fundamentale care completeaza un episod depresiv.
”Dispozitia unui individ reprezinta mai mult decât starea lui emotionala la un moment dat, daca ar fi sa îl intrebe cineva, dintr-o data, ”cum te simti”. Evident se refera la universul emotional intern al unui individ asa cum se orânduieste el pe parcursul zilei, mai multe zile la rând.”, ne explica medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.
Domnia sa continua: ”Depresia si nefericirea nu sunt acelasi lucru, adeseori dispozitia depresiva are loc în ciuda realitatii. Da, poti avea o viata frumoasa, sa fii împlinit, sa ai un serviciu bun, copii si menajera si totusi sa fii depresiv. Diversitatea dispozitiei depresive merge de la o stare de oboseala mintala extrema, adeseori descrisa de pacient ca o ”ceata” mintala, pâna la agitatie, neliniste psihomotorie, sentimentul catastrofei iminente. Gândurile ”negre” se aduna, si pe parcursul zilei persoana poate chiar ajunge sa intre în panica în prezenta unui pesimism rezistent, crud si sumbru prin conotatii.”
Cel de-al doilea element major în recunoasterea si diagnosticarea depresiei este anhedonia. Psihiatrul Gabriel Diaconu precizeaza: ”Anhedonie înseamna, pe scurt, pierderea abilitatii de a experimenta placere din lucruri care, anterior, generau o astfel de stare. Nu e vorba de simple activitati ca jocul, sau miscarea fizica, cititul unei carti bune sau sa manânci prajitura favorita. Nu. Individul se plânge ca nu-si mai poate iubi parintii, copiii, prietenii nu-i mai spun nimic si atunci se izoleaza de ei, stie ca s-a apucat de cariera pe care o are pentru ca o gasea atractiva, dar astazi simplul exercitiu al rutinei zilnice declanseaza un lant de angoasa, pentru ca nu e neplacere, e absenta conceptului pe de-a întregul.”
Somnul este cea de-a treia functie alterata atunci când vorbim despre un episod depresiv, fapt cunoscut la scara mai larga. Somnul depresivului este fragmentat, trezirile sunt foarte dese si acesta fie adoarme greu, fie se trezeste în miezul noptii si nu mai poate adormi. Chiar si în cazurile în care doarme mult, individul se va simti tot obosit si lipsit de energie.
Nu în ultimul rând, pierderea poftei de mâncare este unul dintre simptomele care trebuie luate în calcul când vorbim despre un episod depresiv major.
Cât dureaza un episod depresiv major ?
”Durata unui episod depresiv major, netratat, variaza între 6 – 12 luni. Când se intervine însa cu medicatie, scade la 2 – 8 saptamâni, adica de mai bine de 10 ori mai repede si asta pentru ca tratamentul antidepresiv, de cele mai multe ori, reprezinta un remediu pentru disfunctia biologica din spatele semnelor de depresie. În total, 7 - 8 din 10 oameni raspund tratamentului pentru depresie majora.” detaliaza medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Depresia: o boala vindecabila ?
Unul dintre miturile cele mai adânc înradacinate este acela ca depresia nu se vindeca, ca odata declarat depresiv, nu mai exista cale de scapare. Am apelat din nou la psihiatrul Gabriel Diaconu: ”Multi pacienti ajung sa îsi recupereze viata ”dinainte” de episodul lor depresiv si despre ei se poate afirma, faptic, ca se vindeca de depresie. Vindecarea de un episod depresiv major, pe de alta parte, trebuie observat ca nu ofera individului o forma de imunitate pentru episoade depresive ulterioare. Ce stim, însa, este ca fiecare episod depresiv major prelungit creste sansa unuia viitor. Nu exista un imperativ mai puternic pentru tratamentul corect, viguros si bazat pe evidente al unei astfel de tulburari.”
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro