Cei peste 700 de participanți la evenimentele ARCE 2011 au avut prilejul să asiste la prelegeri susținute de 130 de invitați speciali, personalități renumite pe plan național și internațional, printre care cca. 20 de reprezentanți ai societăților medicale de profil din zonă (Bulgaria, Grecia, Serbia, Turcia, Ungaria, Moldova), care au fost prezenți la București și pentru a susține candidatura României pentru organizarea Congresului European al EAES (European Association for Endoscopic Surgery) la București, în anul 2015.
Reuniunea ştiinţifică, susţinută de 35 de parteneri media, a fost însoţită de o expoziţie medicală specializată la care au participat 20 de firme expozante, cele mai importante companii din domeniu ce au expus produse farmaceutice, consumabile, aparatură, echipamente şi instrumente de ultimă generaţie.
Printre invitații speciali prezenți la București pe perioada ARCE 2011 s-au numărat Prof. Dr. Eduardo Targarona (Barcelona, Spania), Prof. Dr. Roberto Bergamaschi (New York, SUA), Sir Prof. Dr. Alfred Cuschieri (Dundee, Marea Britanie), Prof. Dr. Antonello Forgione (Milano, Italia), Prof. Dr. Amir Szold (Tel Aviv, Israel), Conf. Dr. Giovanni Dapri (Bruxelles, Belgia), Dr. Ramon Vilallonga Puy (Barcelona, Spania), Prof. Dr. Steven Palter (S.U.A.) ș.a.
Manifestările din acest an și-au propus să aducă la cunoștință cetățenilor progresele făcute la nivel medical în România în domeniul chirurgiei endoscopice, alături de multitudinea formelor de abord endoscopic ce înlocuiesc chirurgia clasică și care pot fi efectuate și în țara noastră. Un obiectiv primordial și constant al Congresului l-a constituit facilitarea participării experților români din domeniu, a unor invitați de prestigiu din străinătate, precum și a cât mai multor cadre medicale din țară (medici specialiști, medici rezidenți și asistenți).
Declaraţii de presă (Selecții din discursurile de la Deschiderea Oficială a Congresului ARCE 2011):
Sorin Oprescu - Primarul General al Municipiului București
Este nevoie mai mult ca niciodată de puțin mai multă solidaritate atunci când vine vorba de pătura socio-profesională pe care o reprezintă medicii. Știu bine ce înseamnă și câte eforturi faceți și cum vă chinuiți și ce fel de viață aveți pentru a putea duce la capăt menirea de a opera bine și fac acest lucru tocmai pentru că ce m-a impresionat mai mult a fost atunci când am început să transformăm spitalele și să le aducem la nivelul anilor pe care îi trăim, a fost răspunsul fantastic al medicilor în sensul că au găsit resursele necesare să aibă și înțelegere și răbdare, lucru pentru care eu le mulțumesc. Mesajele acestea sunt mai mult civice și n-au decât o singură calitate: aceea că sunt oneste față de Dumneavoastră. Vă rog să mă credeți și insist pentru același respect pentru colegii mei și pentru meseria care m-a făcut ca 30 de ani să stau în sala de operație.
Prof. Dr. Mircea Beuran - Președinte ARCE
Suntem la al VI-lea Congres al Asociației Române de Chirugie Endoscopică, motivația pentru organizarea acestuia fiind legată de capacitatea pe care o are această structură medicală în a aduna toate specialitățile de chirurgie și nonchirurgicale care folosesc un endoscop. Am invitat și anesteziștii reanimatori pentru că am gândit că este nevoie să ne reunim toți care manevrăm acest instrument, să cunoaștem performanța la care am ajuns la ora actuală; sunt 12 ani de activitate chirurgicală cu nivele diferite de pregătire la nivelul specialităților, dar am considerat că este un vârf după 12 ani și nevoia unui bilanț, în așa fel încât în țară să se cunoască ce potențial există în această sferă, atât la adulți, cât și la copii, interesul pe care dorim să-l arătăm nației este unde am ajuns cu performanța și cum se poate apela la această performanță.
Prof. Dr. Traian Pătrașcu - Președinte Congres ARCE 2011
Cred că trebuie să menționăm efortul extraordinar pe care l-au făcut chirurgii români de a putea să se păstreze în trendul internațional și european și cred că putem aduce ca argument faptul că am ajuns în situația de a putea să ne înscriem să organizăm un astfel de congres european în România, lucru care este meritoriu cunoscut fiind faptul că, poate, nu întotdeauna am avut cele mai bune condiții materiale, dotarea s-a făcut chiar prin schimburi personale cu colegi care lucrează în străinătate. Cea mai importantă dorință pe care o avem acum este să reușim în demersurile pe care le vom întreprinde. Congresul acesta va fi o reușită așa cum au început lucrurile se desfășoară practic similar cu cele care se desfășoară în întreaga lume în momentul de față.
Prof. Dr. Irinel Popescu - Președintele Academiei de Științe Medicale
Cu toate că ARCE este o societate relativ tânără, este o societate dinamică și de la început a avut acest caracter. În primul rând, așa cum s-a spus, a adunat mai multe societăți cu aceeași preocupare: abordul minim invaziv foarte modern al leziunilor de diverse tipuri. ARCE a fost motorul dezvoltării chirurgiei minim invazive în România din mai multe puncte de vedere: a fundamentat dotarea multor centre de chirurgie din țară cu truse de chirurgie minim invazivă care se reflectă în activitatea multora dintre Dumneavoastră. În același timp, ARCE s-a implicat în fundamentarea unor centre de excelență. Cu un astfel de abord, ARCE marchează o evoluție continuu ascendentă, al cărei viitor se anunță la fel de frumos.
Dr. Constantin Popa - Reprezentant al Academiei Române
Această manifestare pare grandioasă după conținutul programului pe care l-am văzut și, cu atât mai mult, mă conving că mesajul de succes și de participare efectivă cu gândurile și cu faptele la care mă voi referi în câteva cuvinte este binevenit într-o asemenea întâlnire între diferite specialități într-o chirurgie specială non-invazivă. Prof. Palade, laureat al premiului Nobel, a spus că românii sunt în stare să sară etape în dezvoltarea lor. […] Chirurgia românească a fost și este reprezentată și acum. Pe unde am fost, în America, în Franța, Germania, Olanda, nu există loc în care marii chirurgi de-ai nostri să nu-și fi lăsat o amprentă. Există un pașaport în chirurgia românească care circulă peste tot. Nu-l poartă toți, e adevărat, dar cei care-l poartă este recunoscut în orice țară de pe lume.
Organizatori: Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale, Asociația din România de Chirurgie Bariatrică și Tratament Complex al Obezității, Fundaţia Medicală „Theodor Burghele”, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, Societatea Română de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Chirurgie Minim-invazivă în Ginecologie, Societatea Română de Chirurgie Pediatrică - Comisia de Chirurgie Laparoscopică, Societatea Română de Chirurgie Toracică, Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Română de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, Societatea Română de Rinologie, Societatea Sud-Est Europeană de Chirurgie Robotică, Society for Medical Innovation and Technology.
Vă invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.arcecongres.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro