Exercițiile cu greutatea corpului și antrenamentul cu greutăți sunt două tipuri diferite de activități fizice care se concentrează asupra dezvoltării forței și rezistenței musculare. Determinarea celui mai potrivit tip de antrenament depinde de mai mulți factori personali, inclusiv obiectivele de fitness, preferințele personale, nivelul actual de condiție fizică și resursele disponibile. Cele două se diferențiază din mai multe privințe, iar acest lucru poate fi ajutător în alegerea potrivită.
Unele dintre cele mai comune exerciții cu greutatea corpului includ flotările, tracțiunile, genuflexiunile, săriturile, sau plank-ul. Aceste exerciții sunt recomandate și pentru pacienții care au proteza genunchi.
În general, sunt mai limitate în comparație cu antrenamentul cu greutăți, ceea ce poate să limiteze dezvoltarea anumitor grupuri musculare sau diversitatea exercițiilor în cadrul unui program de antrenament.
Exerciții cu greutatea corpului sunt indicate și în cazul unor afecțiuni ale bursitei, cum este și bursita subacromiala.
Antrenamentul cu greutăți oferă o gamă mai largă de opțiuni pentru a viza anumite grupuri musculare și pentru a efectua exerciții mai specializate.
Exercițiile cu greutatea corpului se folosesc de greutatea proprie a individului pentru a crea rezistență. În acest caz, nu sunt necesare echipamente suplimentare, deci pot fi efectuate oriunde, inclusiv acasă.
În cazul unui antrenament cu greutăți, aici este nevoie de echipament suplimentar, cum ar fi gantere, haltere, bare și discuri. Avantajul este că aceste greutăți pot fi ajustate pentru a crește sau a reduce intensitatea exercițiilor. Majoritatea acestor echipamente se găsesc în spații amenajate, cum sunt sălile de sport. Echipamentele trebuie folosite corespunzător, întrucât folosirea lor incorectă poate provoca disconfort, cum ar fi o durere de umeri.
Progresia în cazul antrenamentelor cu cu greutatea corpului este mai dificilă. Totuși aceasta poate include ajustarea unghiului sau poziției corpului, adăugarea unor seturi noi la antrenament, creșterea dificultății și intensității exercițiilor.
Pentru antrenamentele cu greutăți, progresia este mai ușoară și se poate realiza doar prin schimbarea echipamentului folosit. De exemplu, se pot adăuga mai multe greutăți la aparate sau utiliza gantere sau haltere mai grele.
Exercițiile cu greutatea corpului ajută și la dezvoltarea forței musculare și a rezistenței, dar sunt adesea mai potrivite pentru tonifiere și îmbunătățirea formei fizice decât pentru dezvoltarea masivă a musculaturii.
Antrenamentul cu greutăți este eficient pentru dezvoltarea forței și masei musculare deoarece se folosesc echipamente ce stimulează acest lucru.
În general, mulți oameni optează pentru o combinație a celor două pentru a beneficia de avantajele ambelor tipuri de antrenament. Cel mai important este să ai un program de antrenament care să se potrivească cu nevoile tale și să te ajute să atingi obiectivele tale specifice, dar și care să nu îți provoace disconfort fizic sau chiar psihic.
(Sursa foto: Freepik)
Bibliografie:
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro