Programul atinge peste 8500 de foști sportivi de pe întreg mapamondul. Proiectul se bucură de cel mare succes în Statele Unite, ca volum și număr de sportivi implicați, iar Europa cunoaște deja o dezvoltare accelerată, în special în țările scandinave.
În România, programul este implementat de Adecco România și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). Cei doi organizează miercuri, 5 decembrie, la restaurantul be nat. o masă rotundă în cadrul căreia sunt discutate dificultățile pe care un sportiv le are în momentul integrării pe piața muncii.
Rolul Adecco în acest program este să identifice competențele pe care sportivii le au sau care pot fi dezvoltate, să identifice oportunități pe piața forței de muncă, să ofere suport acestor candidați pentru a-și găsi un loc de muncă. “Avem o rețea de consultanți care se vor ocupa de consilierea sportivilor. Aceștia vor fi îndrumați spre filialele Adecco din țară direct din cluburile sportive unde activează. Vom face un plan de carieră dedicat, pornind de la discuțiile cu ei, nevoile lor specifice. Mai precis, acest plan constă în: întâlniri de grup în care candidaților li se explică cum funcționează piața forței de muncă, întâlniri individuale în care candidații sunt consiliați cum să-și construiască un CV corect, o scrisoare de intenție, cum să se prezinte la interviuri.” spune Florin Godean, Country Manager Adecco.
"Toți sportivii de performanță își pun adesea problema ce se va întâmpla cu ei în momentul în care își încheie activitatea sportivă. Alții se trezesc brusc în fața acestei provocări. Programul de reconversie tocmai asta încearcă să rezolve, vine în întâmpinarea sportivilor în așa fel încât tranziția de la viața sportivă la cea privată să nu fie bruscă", explică Gabriela Szabo, Vicepreședinte Federația Română de Atletism.
Realitatea este că reconversia profesională a unui sportiv poate fi un test de rezistență, mai ales psihică. „Din păcate, oportunitățile de angajare ale unui sportiv sunt reduse, iar provocările, din ce în ce mai mari. Regimul de viață draconic și antrenamentele repetate îi impiedică adesea pe sportivi să se axeze pe studii teoretice aprofundate. Se ajunge ca mulți atleți, după ce au avut cariere sportive glorioase, să nu își găsească un loc de muncă și să se lovească de scepticismul angajatorilor cu privire la competențele lor profesionale”, adaugă Gabi Szabo.
„Oricine angajează un fost atlet va descoperi în cel mai scurt timp importanța adaugării acestuia la echipă. Luând în considerare disciplina instruirii acestuia, dar și motivația puternică de a dovedi performanța, un fost atlet va da dovadă de spirit de echipă, autodisciplină, capacitatea de învățare și asimilare, precum și de competitivitate în rândul angajaților”, detaliază Panțir Cristian-Andrei (Project Team/ Event Coordinator) de la Adecco.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro