Factori de risc in incontinenta urinara

31 iulie 2012

Modificarea pozitiei organelor pelviene la femei

In cazul femeilor cu tesut conjunctiv slabit, uterul isi poate modifica pozitia normala, exercitand astfel presiune asupra vezicii si uretrei. Aceste anomalii de pozitie conduc deseori la o evacuare dificila a urinei din vezica. Aceasta situatie apare cel mai frecvent la femeile cu nasteri multiple in antecedente.

Marirea prostatei

Prostata este o glanda situata la baza vezicii urinare in jurul uretrei. Cu varsta, aceasta glanda poate suferi modificari marindu-se, ingustand uretra si ingreunand evacuarea urinei din vezica.
Consecintele sunt: senzatia nevoii de a urina foarte des, evacuarea partiala a vezicii, infectii urinare repetate insotite de iritarea mucoasei vezicale si incontinenta.

Constipatie cronica

La pacientii cu constipatii repetate prin insuficienta evacuare a colonului se exercita presiune asupra vezicii, ceea ce favorizeaza aparitia incontinentei.
O evacuare fortata, continua, a materiilor fecale poate afecta musculatura planseului pelvian si sistemul de inchidere al vezicii (sfincterul). In momentul inlaturarii cauzei de baza, constipatia, dispar si simptomele incontinentei.

Slabirea peretelui pelvian

Obezitatea afecteaza muschii pelvieni si creste riscul aparitiei incontinentei. Odata cu reducerea greutatii se observa deseori si o ameliorare a simptomelor.
Ridicarea obiectelor grele favorizeaza de asemenea declansarea incontinentei, in special la femei.
De aceea, evitati sa ridicati greutati mai mari de 10kg.
Afectiuni cronice ale cailor respiratorii precum astmul sau bronsita cronica afecteaza prin accesele repetate de tuse muschii pelvieni si capacitatea de contractie a sfincterului.Tratamentul bolii de baza ca si antrenarea musculaturii planseului pelvian pot constitui aici o solutie.

Infectii urinare

Dimensiunea redusa a uretrei si pozitia orificiului uretral in apropierea vaginului cresc gradul de risc al infectiilor urinare si uretrale la femei. Bacteriile pot patrunde cu usurinta in tractul urinar si mai departe in vezica provocand infectii caracterizate prin urinari frecvente.

Medicamente

Anumite medicamente pot declansa sau agrava incontinenta. Printre acestea se numara medicamente administrate in controlul tensiunii (ex. betablocanti), antidepresive, antihistaminice, diuretice, sedative etc.
In aceste cazuri este necesar sa consultati medicul.

Varsta

Odata cu inaintarea in varsta mucoasa vezicala, uretrala si vaginala se subtiaza, fiind mai expusa la infectii si leziuni.
De asemnenea, musculatura peretilor vezicii se slabeste favorizand aparitia incontinentei.
Un alt factor care amplifica riscul aparitiei incontinentei este alterarea functiilor cerebrale la persoanele varstnice care pot dezvolta in timp diverse forme de dementa (ex. Alzheimer).

Afectiuni acute

Deseori incontinenta se manifesta dupa interventii chirurgicale (operatii), accidente, boli grave dar de cele mai multe ori nu este de durata.

Probleme psihice

Multipli factori pot declansa sau agrava incontinenta prin actiunea lor asupra psihicului. Printre acestia se numara evenimente traumatizante (ex. decesul unei persoane apropiate), izolarea sociala, depresiile etc.

Sursa: Paul Hartmann Romania

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram