Fatetele dentare – cum le ingrijim?

12 decembrie 2016

Fatetele de portelan ajuta multe persoane sa obtina acel zambet perfect pe care l-au visat si sa se bucure de el timp de pana la 10-15 ani, in cazul in care sunt bine intretinute. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ofera cateva sfaturi privind ingrijirea corespunzatoare a fatetelor, pentru a ne bucura de un zambet perfect si sanatos cat mai multa vreme.
Dupa aplicarea fatetelor
Imediat dupa aplicarea fatetelor, daca s-a facut anestezie, timp de cateva ore exista riscul sa ne muscam buza, deoarece aceasta este amortita si nu mai avem control asupra sensibilitatii si preciziei miscarilor.
„Dupa trecerea efectului anesteziei este posibil sa existe putina sensibilitate a intregului dinte sau acolo unde fateta vine in contact cu gingia, insa aceasta nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile. Daca persista, este recomandat sa ne adresam medicului, pentru identificarea si rezolvarea cauzei acesteia. Dupa trecerea anesteziei, de asemenea, este posibil ca fateta sa para inalta sau aspra. Daca aceste senzatii dureaza cateva zile, medicul poate adapta fateta, astfel incat sa fie simtita cat mai natural”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Dieta corespunzatoare
Mestecarea alimentelor dure poate provoca craparea fatetelor deoarece portelanul din care sunt facute nu este la fel de puternic ca si dintii naturali. Prin urmare, pentru a evita uzura lor si a mentine un zambet perfect cat mai mult timp este recomandat sa acordam o atentie foarte mare alimentelor pe care le includem in dieta.
„In acest sens este recomandat sa nu muscam direct din fructe tari, paine prajita, bucati tari de ciocolata etc., dar pentru a ne bucura totusi de aceste alimente o alternativa este sa le taiem in bucati pentru a le mesteca direct pe molari (masele). De asemenea, este de evitat rontairea de gheata, oase si seminte tari de orice fel”, atentioneaza doamna doctor ortodont.
Portelanul folosit pentru a crea fatetele este rezistent la colorare, insa adezivul care lipeste fatetele dintilor se poate pata si exista riscul ca zona din marginea fatetei sa isi schimbe culoarea. „Pentru a preveni astfel de neplaceri sunt de evitat fumatul, alimentele si bauturile care pateaza (cafea, ceai negru, vin, fructe de padure etc.). Acestea pot colora totodata si dintii vecini celor cu fatete, facand vizibila diferenta de nuanta dintre ei”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Stilul de viata
Pentru a pastra fatetele dentare intr-o stare buna cat mai mult timp este recomandat sa le protejam de posibilele miscari involuntare de scrasnire sau inclestare a dintilor noaptea sau in perioadele stresante.
„Persoanele care sufera de bruxism trebuie sa instiinteze medicul specialist cu privire la acest lucru, urmand sa fie realizata o gutiera de protectie personalizata pentru a minimiza eventuala presiune exercitata asupra dintilor in timpul somnului. De asemenea, este de evitat roaderea unghiilor sau a pixului in perioadele de concentrare maxima, precum si sporturile de contact si orice fel de activitati care ar putea sa raneasca dintii”, recomanda specialistul ortodont.
Igiena orala
Periajul regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt obiceiuri care ne ajuta sa prevenim problemele dentare chiar si dupa aplicarea fatetelor, deoarece dintii acoperiti de fatete sunt la fel de predispusi la carie ca si dintele obisnuit.
Nu in ultimul rand, sunt recomandate vizite regulate la cabinetul stomatologic, pentru a verifica daca totul este in ordine: orice lucrare dentara necesita control periodic.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram