Regiunea transfrontalieră Dobrich – Constanţa are una dintre diversităţile naturale cele mai bogate din Europa. Practic, este un magnet pentru vizitatorii internaţionali şi locali datorită plajelor lungi şi a zonei de coastă atractive. Aici, cultura şi istoria se împletesc şi oferă dovezi ale celor mai vechi aşezări umane. În ultimii ani, se constată, însă, o creştere puternică a presiunii antropogenice pe zonele marine şi de coastă, ca rezultat al dezvoltării infrastructurii turismului şi o exploatare iresponsabilă a resurselor naturale: hoteluri cu eliminare necontrolată a deşeurilor şi apelor reziduale, supraconsum de resurse (electricitate, apă de consum şi utilizarea echipamentelor puternic consumatoare de energie). Astfel, s-au creat o imagine şi o reputaţie negativă a regiunii ca fiind subdezvoltată şi cu grad scăzut de conştientizare a managementului şi protecţiei mediului.
Stasul european – certificatul EMAS şi eticheta ecologică în turism interesează în egală măsură unităţile hoteliere şi prestatoare de servicii în turism din regiunea transfrontalieră Constanţa-Dobrich.
Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich, ca partener principal, alături de Institutul European pentru Turism Cultural EUREKA şi ONG-ul constănţean Mare Nostrum au implementat şi finalizat proiectul „Creșterea constientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului şi protecţiei mediului”.
Toate acţiunile partenerilor se concentrează pe exploatarea prudentă şi protejarea eficientă a mediului. Au fost create două publicaţii, care oferă răspunsuri la problemele comune din domeniile social şi de mediu. Tot în cadrul acestui proiect, s-a creat o sursă importantă şi inovatoare de informaţii cu privire la protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice şi anume un portal web verde, accesibil în limbile engleză, română şi bulgară.
Mihaela Cândea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum, a declarat că: ”în acest moment s-a creat o reţea de 135 de firme, din România şi 31 de societăţi, din Bulgaria, interesate de respectarea bunelor practici ecologice. A fost creat şi va fi difuzat la Travel Mix, în România şi TV Kavarna, din Bulgaria, un film documentar, de 40 de minute, pentru a promova parcurile naturale şi zonele protejate din regiunea transfrontalieră Constanţa-Dobrich”.
Având în vedere că doar un hotel din sudul litoralului românesc este certificat EMAS şi trei unităţi în Bulgaria, putem considera că suntem încă la început de drum şi ne dorim ca toţi oamenii de afaceri şi hotelierii români să devină mai conştienţi şi mai responsabili cu privire la protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă a acestuia.
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 luni, din 21 aprilie 2012 până pe 21 octombrie 2013, cu un buget total de 533.670 euro şi a fost finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.
Partenerii proiectului: ONG Mare Nostrum, din Constanţa, România, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dobrich (Bulgaria – partener principal) şi EUREKA (Bulgaria).
Cecilia Pătrăhău
Responsabil Relaţii cu Presa
ONG Mare Nostrum
Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711
Phone/Fax: +40241/612422; +40341/407432
Mobile: +40740319631
E-mail: [email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro