Finala localã a Competiţiei Greenovation Challenge Colegiului Naţional de Informaticã Piatra Neamţ

5 aprilie 2015

Finala localã a Competiţiei Greenovation Challenge, Colegiului Naţional de Informaticã, Piatra Neamţ, invitaţi:
-doamna consilier Monica Isopescu –purtãtor de cuvând al Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ managerul proiectului “PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”.
-doamna muzeograf -Florentina Buzenschi- Muzeul de Etnografie Piatra Neamț.
- doamna inginer Elena Curea, responsabil de relaţia cu comunităţile şi educaţie din cadrul - Parcului Natural Vȋnãtori-Neamţ
-doamna Mereuţã Mihaela -șefa Centrului de Informare Comunitarã din cadrul Bibliotecii Judeţene “G.T.Kirileanu”, Neamţ;

Profesori cordonatori:
Dorina Mormocea, Taina Grigoriu și Constantin Pavãl, Colegiul Naţional de Informaticã, Piatra Neamţ.

Din zece proiecte prezentate au fost selectate patru proiecte pentru faza finalã:

Cultura de afine;
Membrii echipei de proiect: Ștefan Ungureanu, Mitrea Cosmin, Atudorei Cosmin, Gliga Adrian clasa: a X-a B.
Proiectul și-a propus ca prin campanii de informare și prin puterea exemplului să determine membrii comunitații să își valorifice cu o investiție minimă, parcelele de pământ, indiferent de aciditatea solului, cultivând afine. Pe de altă parte, tinerii ȋși doresc să-și informeze pe consãtenii despre avantajele consumului de afine, despre cât de căutate sunt atât în industria alimentara cât și în industria medicală sau farmaceutică.

P.E.D.
Membrii echipei de proiect: Pricob Diana-Elena, Poețelea Mădălina, Poețelea Mirabela clasa: a XI-a B.
Ideea acestui proiect constă în realizarea unei platforme subterane pentru dejecţiile animalelor de unde vom obţine, prin descopunere, metan (CH4) care va fi transportat cu ajutorul conductelor într-un rezervor, de unde conducte de biogaz vor pleca spre consumatori. Tinerii și-au propus să producã un gaz pe post de combustibil, pe care oamenii sã ȋl poatã folosi ȋn uzul casnic, la un preţ rezonabil.

Cusãturi din Neamţ.
Având în vedere că în momentul de față tradițiile sunt pe cale de dispariție, iar tânăra generație prezintă un interes scăzut pentru arta populară, tinerii s-au gândit la recuperarea valorilor și redescoperirii identității tradițiilor. Prin intermediul proiectului “Cusãturi din Neamţ ” doresc ca oamenii să facă o rememorare a tradițiilor, vizând redescoperirea, conservarea, crearea și promovarea pânzelor și simbolurilor românești tradiționale.
Membrii echipei de proiect: Ignat Mădălina, Doboș Raluca , Obreja Ionela Loredana, Roșu Gabriel, clasa: a XI-a B

Cu bicicleta prin ţinutul Neamţ
Cu toții știm că în ziua de astăzi tehnologia a captat foarte mulți oameni, mai ales pe cei tineri. Proiectul “Cu bicicleta prin Ţinutul Neamț” și-a propus sã ofere posibilitatea persoanelor de peste 14 ani de a face mișcare și de a petrece cât mai mult timp ȋn mijlocul naturii bucurându-se de frumuseţile acesteia. Doritorii vor putea ȋnchiria biciclete având la dispoziţie ghizii eco-cicliști bine instruiți care ȋi vor ȋnsoţi pe 3 trasee de ciclism montan. De-a lungul traseelor eco cicliști vor gãsi standuri în care localnicii au expuse spre vânzarea de produse tradiționale. Cicliști vor putea accesa o aplicație ,,Ciclism eco-montan Neamt” în care vor viziona traseul, punctele staționare, programul, prețurile și ofertele.
Membrii echipei de proiect: Bontas Adeline, Gheorghiciuc Georgia, Romaniuc Livia, clasa: a IX-a B, Gliga Adrian clasa: a X-a B

Greenovation Challenge este o competiție pentru inovație în domeniul sustenabilității de mediu – este parte componentă a proiectului bilateral de educație ecologică pentru liceenii din zonele montane – Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă, derulat de Junior Achievement România, în parteneriat cu Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (Norvegia) și Asociația Romontana, proiect finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România*.
Proiectul Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă are ca scop dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă și oferă elevilor o experiență educațională unică prin:
a) derularea la clasă de către profesori a unui modul de activități educaționale practice, learning by doing, pe teme de mediu (modulul Eco-nomia);
b) participarea elevilor la activități de cultură civică și implicare reală în comunitate și comunicare cu autorități locale și la o competiție de soluționare inovatoare a unor probleme de dezvoltare durabilă specifice zonelor montane;
c) implicarea elevilor în evenimente educaționale bilaterale, în care elevii din România vor colabora la generarea de soluții pentru probleme concrete cu elevi din Norvegia.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram