Apa face parte din categoria celor mai raspandite substante de pe planeta noastra si este o resursa indispensabila vietii omului.
Pentru a putea fi consumata, ea trebuie sa aiba o serie de caracteristici: sa fie incolora, inodora, insipida, cu cantitati cat mai reduse de impuritati si bacterii. In natura, apa poate fi gasita in forma lichida, solida si gazoasa.
Putem intalni apa sub forma de nori si vapori de apa in atmosfera, valuri in mari si oceane, aisberguri si ghetari, rauri, lacuri si chiar in subteran sub forma panzei freatice.
Apa subterana este considerata o sursa mult mai putin expusa factorilor de poluare si efectelor acestora. Pentru acces la bazinele subterane de apa este necesara executarea unor lucrari precum cele de foraje apa din judetul Bihor si numaroase alte localitati, orase sau judete din Romania.
Compania Nordgeofor este specializata in executia de foraje apa Bihor dar si in alte judete din tara.
Judetul Bihor este situat in vestul Romaniei, in zona de campie, are o suprafata de 7844 km2 si se caracterizeaza printr- un relief si un peisaj geografic variat.
Tipurile de sol intalnite pe suprafata judetului sunt determinate de tipurile de forme de relief existente: soluri silvestre in zona montana, podzolice in zona deluroasa si premontana, cernoziomuri in partea de campie. Raurile din judetul Bihor apartin bazinului hidrografic al Crisurilor. Suprafata judetului este strabatuta de raurile Ier, Crisul Repede, Crisul Negru, Barcau si afluentii lor.
Apele subterane ale judetului Bihor sunt caracterizate de o varietate influentata de conditii litologice, climatice, de dinamica si particularitati. Dinamica apelor freatice le imparte in trei categorii: suprafreatice, freatice si ape de stratificatie.
Acviferele freatice din Bihor sunt pozitionate in partea vestica a judetului dar si in zona montana, in lunci, terase, depresiuni.
Caracteristicile tipurilor de sol sunt esentiale in executarea lucrarilor de forare iar utilajele folosite trebuie sa se adapteze particularitatilor fiecarui strat pe care il strabat.
Lucrarile de forare sunt lucrari complexe care trebuie realizate de firme specializate
La o lucrare de forare trebuie sa isi aduca aportul o echipa de ingineri specializati in instalatiile specifice cu ajutorul carora sunt strapunse straturile pana se faciliteaza accesul la apele subterane.
In functie de tipurile de sol, forajele care au ca scop alimentarea cu apa se pot face prin doua metode:
Forajul uscat cu ciocan de fund, metoda utilizata pentru soluri dure si foarte dure, de tipul rocilor de calcar, marne, cisturi;
Forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid, metoda folosita pentru soluri moi precum pietrisuri, nisipuri, argile si foraje de adancime mica.
Pentru executia unei lucrari de foraj apa este nevoie de utilaje de ultima generatie, rezistente, profesionale, de calitate, adaptabile situatiilor ce pot aparea pe teren. Insa aceste echipamente trebuie sa fie manevrate de specialisti cu experienta pentru a duce la indeplinire scopurile pentru care au fost create.
Principalele responsabilitati si obligatii ale inginerului desemnat cu supervizarea forajului sunt:
Identificarea apelor subterane;
Stabilirea ordinii straturilor de sol;
Hotararea adancimii maxime si a diametrului lucrarii de forare;
Solicitarea masuratorilor geofizice si de debit necesare;
Deciderea procedurilor necesare procesului de limpezire a apei;
Intocmirea fisei lucrarii de forare.
Compania Nordgeofor executa lucrari profesionale de foraje apa Bihor si orice alt judet, oras sau localitate din Romania
Personalul specializat al echipei poate si contactat prin intermediul website-ului www.nordgeofor.ro
Telefon: 0751 014 477
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro