260 de persoane din mediul rural, regiunea Sud-Vest Oltenia, vor beneficia de pregătire şi consultanţă profesională în cadrul proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale implementat de Fundaţia World Vision România şi Ascendo S.R.L Vâlcea. Proiectul este finanţat din fonduri structurale europene şi se derulează în perioada februarie 2012 – ianuarie 2014 cu sprijinul birourilor zonale ale Fundaţiei World Vision România din judeţele Dolj şi Vâlcea.
În anul 2010 doar unul din doi locuitori apţi de muncă din mediul rural avea o ocupaţie, iar şomajul a afectat în mai mare măsură absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut (sursa INS). Statisticile menţionate în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală arată că trei sferturi din veniturile din mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia provin în principal din surse în natură - precum alimentele produse în gospodării pentru autoconsum. Ȋn acelaşi timp, economia rurală non-agricolă din regiune utilizează doar 24,5% din populaţia rurală activă.
În acest context, proiectul Fundaţiei World Vision România reprezintă o soluţie pentru stimularea şi echilibrarea dezvoltării economice locale şi deopotrivă pentru revitalizarea tradiţiei populare meşteşugăreşti, întrucât oferă populaţiei din mediul rural un program complet de dezvoltare profesională adaptat contextului local şi celui economic.
În prima fază a proiectului, beneficiarii vor urma cursuri de formare profesională în ţesut manual, artizanat textil şi antreprenoriat. Creşterea nivelului de instruire înseamnă mai multe şanse de ocupare profesională şi de creştere a veniturilor.
Cea de-a doua componentă a proiectului vizează asigurarea sustenabilităţii şi sprijinirea demarării activităţilor independente în domeniu. World Vision România va înfiinţa un atelier pilot de meşteşuguri având ca scop manufacturarea şi valorificarea produselor de artizanat. În Râmnicu Vâlcea şi Craiova vor fi constituite două centre de suport pentru meşteşugari. Trei asociaţii profesionale locale ale meşteşugarilor, o reţea de colaborare cu pensiunile rurale şi o platformă comercială online vor completa pachetul integrat de servicii destinate meşteşugarilor. Accesul la toate aceste servicii, precum şi la cursurile de calificare va fi gratuit.
Beneficiarii proiectului vor fi persoanele cu domiciliul în mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia care se află în căutarea unui loc de muncă, sunt şomeri sau persoane inactive, meşteşugari, precum şi cei care practică agricultura de subzistenţă.
Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri*” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale.
Prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare. World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.
Lansarea proiectului „Atelierul de meşteşuguri” în Râmnicu Vâlcea va avea loc joi, 3 mai 2012, ora 10:00, la Muzeul de Artă Casa Simian. Au confirmat prezenţa la eveniment domnul Cîlea Ion, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, domnul Tulugea Claudiu, Director al Muzeului Judeţului Vâlcea, precum şi doamna Elena Stoica, Director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi: Claudia Tokacs, Specialist Comunicare, Fundaţia World Vision România, [email protected], Tel. 0731444773, www.worldvision.ro http://www.facebook.com/WorldVisionRomania
*Program integrat de calificare, dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, suport şi consiliere a resurselor umane, pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale din mediul rural din regiunea Sud-Vest.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro