Sistemul de operare Android este, de un timp, in ascendenta in sectorul de telefonie mobila. Conform Gartner, in jur de 75% din toate smartphone-urile cumparate la nivel mondial, in primul trimestru al anului, ruleaza sistemul de operare Android. Nu e de mirare ca infractorii au dezvoltat, in medie, o noua tulpina de malware, la fiecare 22 secunde, in luna mai, conform analizei efectuate de G Data. In total, G Data Security Labs a contorizat 124.000 de noi aplicatii malware pentru sistemul de operare de la Google, in luna mai, prin care atacatorii urmaresc, in special, sa sustraga date personale, sa trimita mesaje SMS catre numere cu suprataxa si sa efectueze apeluri la tarife speciale. De asemenea, infractorii afiseaza reclame agresive pentru a-i atrage pe utilizatori sa instaleze aplicatii periculoase. G Data se asteapta, in continuare, ca numarul de noi programe malware sa creasca in lunile urmatoare, deoarece modelul de business pus in practica de infractori este foarte profitabil.
"Programele malware sunt dezvoltate pentru un business profitabil pentru infractorii online. Atacatorii folosesc, in special, troieni pentru a profita de situatie, iar acestia pot fi infiltrati in mai multe feluri. Programele malware sustrag date personale, dar si fraudeaza, folosindu-se de numere cu suprataxa, de exemplu," explica Eddy Willems, G Data Security Evangelist. "Datorita posibilitatilor infractorilor de a face profit, noi prezicem o crestere, in viitor, in industria programelor malware pentru Android."
Ce riscuri pot sa apara in lunile urmatoare:
Mobile malware continua sa creasca: Numarul de noi tulpini va continua sa creasca in mod constant. Datorita cresterii popularitatii smartphone-urilor si tabletelor cu Android, malware-ul mobile este pe cale de a deveni un fenomen de masa.
Botnet-uri mobile setate: In lunile urmatoare atacatorii vor incerca sa injecteze botnet-uri in dispozitive mobile, cu scopul de a le seta sa raspandeasca, in masa, mesaje SMS spam sau sa apeleze numere de telefon ale serviciilor cu suprataxa. Potentialul de castig al infractorilor este enorm.
Programele adware sunt inca la moda: Expertii de la G Data Security Labs estimeaza ca programele care afiseaza reclame vor fi utilizate in continuare pentru a promova agresiv instalarea aplicatiilor malware.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro