Habitat for Humanity România şi Pro ACT Suport organizeaza seminarul „Dreptul de a trai în comunitate”

4 iulie 2013
Autor:
dowmedia08

Conform Institutului Naţional de Statistică, la data de 31 martie 2012, în România existau 17.194 de persoane în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap (instituţionalizate). În anul 2006 a fost adoptată Strategia Naţională pentru Protecţia, Integrarea şi Incluziunea Socială a Persoanelor cu Handicap și în 2010 a fost ratificată Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Articolul 19 din cadrul Convenţiei – ”Viaţă independentă şi integrare în comunitate” - recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi.

De aceea, în martie anul acesta, Habitat for Humanity România și Pro ACT Suport, beneficiind de suportul financiar al Open Society Foundations - Inițiativa de Sănătate Mintală au demarat proiectul de construcție a unui centru pilot de incluziune socială pentru 6 persoane cu dizabilități mintale, care acum locuiesc în centre rezidenţiale aparţinând DGASPC. Casa va fi complet accesibilizată, designul fiind realizat de arhitecţii de la Institute for Human Centered Design din Boston, S.U.A. Scopul proiectului este de a dezvolta şi promova un model de incluziune şi valorizare socială a persoanelor cu dizabilități mintale, un model care să poată fi replicat în alte comunități la nivel național.

“Atragem atenția asupra dreptului oricărei persoane de a trăi în comunitate. Este timpul ca în loc să vorbim despre NOI și EI, să vorbim doar despre NOI TOȚI. Nu ne referim doar la mutare, ci la incluziunea socială autentică, în care oamenii locuiesc într-o casă, într-o comunitate, au prieteni, vecini, decid şi fac alegeri, participă la viața şi evenimentele comunității. În felul acesta, oamenii își construiesc destinul și își trăiesc propria viață”, spune Cerasela Nicoleta Predescu, manager general, Pro ACT Suport.

Seminarul este structurat în jurul a trei ateliere în care sunt abordate teme legate de dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitaţi, dezvoltarea alternativelor de tip comunitar cadrul legal, politici publice, repere şi nevoia de schimbare. Dezbaterile aduc laolaltă participanți din cadrul institutiilor publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile din țară și din străinătate, grupul de autoreprezentanți ai persoanelor cu dizabilități din România și nu în ultimul rând, tineri care exerimentează traiul în comunitate și parcurg pașii incluziunii sociale autentice. Seminarul este o pledoarie pentru demnitate, echitate, șanse egale și dreptul la o viață decentă în comunitate, cu roluri care dau valoare fiecaruia dintre noi.

Despre ProAct Suport
ProACT Suport a luat ființă pe 6 aprilie 2011, cu suportul Inițiativei de Sănătate Mintală, având credința fermă în potențialul de dezvoltare al ființei umane și al creării unei societăți în care fiecare se regăsește și contează. Misiunea Pro ACT este aceea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor dezavantajate, oferind servicii sociale și promovând practici profesioniste în domeniul social - comunitar și educațional.

Valorile Pro ACT Suport sunt pe cât de simple, pe atât de puternice: încredere, respect faţă de fiinţa umană, credinţa în autodeterminare, justiţie socială, empatie, responsabilitate faţă de generaţiile viitoare. Prin proiectul Casa Mihail, Pro ACT Suport dorește să continue demersul început prin Centrul pilot de incluziune socială - Casa Tufa - de a sprijini persoanele cu dizabilități să devină cetățeni prețuiți de oamenii din jur și contribuabili ai comunității locale.

Despre Open Society Foundations - Inițiativa de Sănătate Mintală
În toată lumea, personele marginalizate sau discriminate sunt lipsite adesea de îngrijire medicală sau beneficiază de servicii precare. Open Society Foundations dorește să stabilească politici și practici de sănătate bazate pe modele și promovează incluziunea socială, drepturile omului și justiția. Apără drepturile persoanelor instituționalizate și promovează locuirea în interiorul comunităților ca cetățeni egali cu respect, demnitate, acces la principalele servicii și dreptul de a alege cum să-și trăiască viața.

Despre Institute for Human Centered Design
Institute for Human Centered Design din Boston - S.U.A este o organizație internațională educațională, non- profit, având angajamentul de a promova rolul proiectării pentru extinderea oportunităților și îmbunătățirea experienței pentru persoane de toate vârstele și abilitățile prin excelență în design. Institute for Human Centered Design combină expertiza legală privind accesibilizarea cu promovarea celor mai bune practici pentru design universal.

Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea precară a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfăşurate în ţară, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Argeş, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova şi Suceava. În România, Habitat for Humanity România a dezvoltat proiecte diverse pentru grupuri vulnerabile, construind case complet accesibilizate pentru persoane cu multiple dizabilități. În anul 2009, Iniţiativa pentru Sănătate Mintală și Habitat for Humanity România și-au unit pentru prima dată forțele alături de Fundația “Pentru Voi” pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru 6 persoane cu dizabilități din Timișoara.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram