Alimentația echilibrată ne ajută să facem față solicitărilor fizice și intelectuale, să luptăm eficient cu noxele diverse din mediul ambiant și ne menține în formă maximă. De la bolile de inimă, la cele digestive sau endocrine, alimentația poate fi un aliat.
Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutrițională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele și fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporției mari de apă și, în funcție de ingredientele din care sunt făcute, pot adăuga și alte elemente nutritive.
„Pentru a funcționa așa cum trebuie, este necesar să îi oferim organismului nostru combinații alimentare care se completează reciproc și îi furnizează atât proteine, cât și lipide și glucide (carbohidrați). Nu se recomandă asocierea de alimente care furnizează același lucru, spre exemplu pâine cu preparate din cartofi sau paste, deoarece toate aduc mulți carbohidrați. Nici carne cu ouă, amândouă surse de proteine și grăsimi. Este necesar să gândim masa astfel încât să fie completă nu doar din punctul de vedere al gustului, culorilor sau aromelor, dar și din punct de vedere nutrițional. Acest lucru înseamnă că avem nevoie la fiecare masă de nutrienții macroergici amintiți mai sus, de fibre, de vitamine și de elemente minerale. În plus, să nu uităm niciodată să ne hidratăm corect, acest lucru fiind cu atât mai presant cu cât ne aflăm în sezonul cald, când pierdem multă apă și multe săruri minerale prin transpirație”, recomandă dr. Corina-Aurelia Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
De asemenea, nutriționiștii recomandă consumul de alimente de origine vegetală (legume, fructe, oleaginoase), care se digeră ușor, au un conținut mare de apă, vitamine și minerale și asigură o parte importantă din nevoile noastre nutritive.
Consumul moderat de bere și alimentația
Berea poate face parte dintr-o dietă echilibrată, atunci când este consumată cu moderație. Cu conținut de alcool sau fără, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată (cereale, hamei, drojdie și apă), berea poate asigura substanțe nutritive și nutrienți valoroși pentru nevoile metabolice ale organismului nostru. Datorită conținutului de malț și hamei, berea este o importantă sursă de antioxidanți și de fibre solubile, iar drojdia de bere asigură, totodată, proteine și aminoacizi esențiali, precum și numeroase vitamine și minerale (toate vitaminele din complexul B, inclusiv tiamina, o vitamină rară în alimentația rafinată a omului modern). Pentru a beneficia de posibilele efecte benefice ale consumului de bere, specialiștii pun accentul însă pe moderație și recomandă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților.
Berea ca ingredient la prepararea diferitelor feluri de mâncare
Gastronomia este un domeniu cu multiple posibilități, iar combinațiile alimentare pot face din acest domeniu o adevărată artă. Berea se dovedește o băutură extrem de versatilă. Poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, atunci când este consumată cu moderație, și poate fi chiar un ingredient în pregătirea unor preparate culinare dintre cele mai diverse. De la rolul său în frăgezirea diferitelor tipuri de carne, la prezența în rețetele de preparare a sosurilor sau deserturilor, berea este un element cheie în cele mai rafinate bucătării. Aroma și gustul cu care berea învăluie preparatele culinare se datorează în special hameiului și malțului.
Berea și gastronomia: cum să potrivești berea cu diferite feluri de mâncare
Berea poate acompania foarte bine chiar și preparate culinare dintre cele mai sofisticate. Se potrivește cu preparate cu gust acru sau amărui, precum preparatele marinate, salatele și fructele de mare, deoarece contracarează foarte bine aciditatea oțetului. De asemenea, preparatele cu roșii sau legume, se potrivesc de minune cu berea.
Totodată, berea îmblânzește senzația produsă de alimentele foarte condimentate, printre ele regăsindu-se cele care conțin piper, usturoi sau chilli. Și bucătăria orientală găsește în bere contrastul perfect pentru sosurile de soia sau burgerii condimentați cu wasabi, ketchup sau muștar. Combinațiile de bere cu muștar merg mai bine decât cu orice altă băutură.
Berea poate fi o alegere foarte bună pentru a însoți și preparate culinare cu texturi cremoase, cum ar fi brânzeturile sau preparatele cu ou. Berea cu un gust proeminent amărui poate fi consumată alături de pește afumat, în timp ce berea mai ușoară, cu gust mai puțin amărui se potrivește cu peștele marinat.
Atunci când decizi să alegi o bere pentru a o savura alături de o friptură, trebuie în primul rând să ții cont de condimentele și de sosul care însoțesc preparatul culinar. Astfel, o bere neagră cu gust intens ar fi de preferat celorlalte sortimente, atunci când friptura este intens condimentată.
Berea poate fi o alegere potrivită și pentru pregătirea diferitelor deserturi. Prăjiturile cu ciocolată neagră, dulciurile care au în compoziție lemn dulce și alune se potrivesc cel mai bine cu berea neagră.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro