Situația constatată în Delta Dunării este gravă în condițiile în care peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării, accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil, iar cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Sărăcia, lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei, dar și carențele în educaţia pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, cresc riscul apariţiei afecțiunilor de sănătate.
Asociația Salvați Dunărea și Delta trage un semnal de alarmă și consideră că responsabilizarea autorităților locale și centrale în rezolvarea problemelor semnalate este vitală. În acest context considerăm esențială şi implicarea reală a actorilor din sectorul privat în virtutea declarațiior de responsabilitate socială asumate. De asemenea, contribuția fiecărui cetățean, oricât de mică, poate face diferența.
Campania de colectare de fonduri pentru copiii din Delta Dunării face parte din strategia Asociației Salvați Dunărea și Delta care are ca scop atât protejarea mediului înconjurător, dar și bunăstarea, nivelul de educație și starea de sănătate a oamenilor din Delta Dunării. Module de formare pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale locuitorilor Deltei, atelierele de economie socială, intervenții medicale și campania de educație pentru sănătate sunt exemple de activități pe care organizația le desfășoară în acest sens.
« În timp ce autoritățile vor mai multe taxe sau construcții megalomanice și nesustenabile în spațiul deltaic, loc binecuvântat, dar în aceeași măsură și defavorizat, noi credem că sănătatea și educația oamenilor este parte din sănătatea mediului. Dacă oamenii trăiesc rău și nu au posibilitatea de a se întreține decent, mediul în care trăiesc va avea de suferit și viceversa. Filozofia protecției mediului are drept coloană vertebrală armonia dintre oameni și natura. Iar când spațiul de care vorbim este unic în Europa și parte a patrimoniului UNESCO, atunci devine stringent ca « paznicii » ancestrali ai locului să fie sănătoși și educați. E atât de simplu… » spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.
Resursele obținute în urma campaniei « În realitate ești mai bun » vor fi folosite pentru:
1. Îmbunătățirea accesului la apă potabilă prin montarea de sisteme de filtrare a apei la toate școlile din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Astfel, peste 1300 de copii vor putea beneficia, cel puțin la școală, de apă potabilă;
2. Dotarea școlilor cu material didactic util în secvențele de educație pentru sănătate;
3. Organizarea unei caravane stomatologice în scopul prevenției și ameliorării problemelor de sănătate orală constatate la peste jumătate din copiii din Deltă;
4. Dotarea cu instrumentar medical și logistic a Centrului de Permanență de la Sulina.
Donațiile pentru copiii Deltei se pot face prin trimiterea unui sms în valoare de 2 euro la numărul 874 (serviciu gratuit în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote - nu se percepe TVA). Se pot dona 5 euro prin apelarea numărului de telefon 0900-900-880 (în reţeaua Romtelecom - nu se percepe TVA) sau 10 euro la numărul de telefon 0900-900-888 (în reţeaua Romtelecom - nu se percepe TVA). Campania SMS se desfășoară în perioada 11-19 aprilie, iar numerele din rețeaua Romtelecom sunt disponibile între 11 aprilie-11 iulie 2012. În seara de 13 aprilie, Realitatea TV va organiza un teledon transmis în direct în duplex București-Delta Dunării. Între orele 17-20 se vor alătura campaniei sportivi, medici, jurnaliști: Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Mariana Bitang, Margareta Pâslaru, Andreea Marin Bănică, Alexandru Arșinel, Corina Chiriac, Horia Brenciu, Felicia Filip, Cristian Țopescu.
Modul în care vor fi folosite fondurile colectate va fi în permanență comunicat de către Asociația Salvați Dunărea și Delta pe toată perioada de desfășurare și implementare a campaniei «În Realitate ești mai bun » pe site-ul www.salvatidelta.ro și contul de Facebook al Asociației precum și prin rapoarte periodice către mass-media.
Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta
Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care a demonstrat în cei aproape opt ani de activitate că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. SDD are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
Delta Warning Report « Sănătatea copiilor din Delta Dunării » a fost realizat cu sprijinul companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) România și a fost lansat pe 28 Martie 2012 în prezența autorităților publice locale și centrale. Studiul poate fi accesat pe http://www.salvatidelta.ro/SDD_studiu-sanatate-copii.pdf
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro