Informatii utile despre hipertensiunea arteriala partea I

27 iulie 2012

Pentru determinarea tensiunii arteriale trebuie măsurate două valori:
• Tensiunea sistolică (maxima): ea este generată atunci când inima se contractă şi sângele este pompat în vasele de sânge.
• Tensiunea diastolică (minima): apare când muşchiul cardiac este relaxat şi inima se umple din nou cu sânge.
Valorile tensiunii arteriale se exprimă în mmHg.

Hipertensiunea arterială (tensiunea arterială crescută) se manifestă atunci când valoarea sistolică este mai mare de 140 mmHg şi/ sau valoarea diastolică este mai mare de 90 mmHg.
În general, hipotensiunea (tensiunea scăzută) se manifestă atunci când, la femei, valoarea sistolică se situează sub 100 mmHg şi cea diastolică sub 60mmHg, iar la bărbaţi, valoarea sistolică este sub 110 mmHg şi cea diastolică sub 70 mmHg. Vă rugăm să aveţi în vedere că, spre deosebire de tensiunea arterială prea ridicată, tensiunea arterială prea scăzută nu reprezintă un risc pentru sănătate.

Importanţa măsurării tensiunii arteriale
Valorile permanent ridicate ale tensiunii arteriale cresc riscul de apariţie a altor probleme de sănătate.
Consecinţele asupra organismului, ( ex. infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, leziunile organice) sunt unele dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în întreaga lume. Prin urmare, controlul zilnic al tensiunii arteriale reprezintă o măsură importantă prin care vă puteţi proteja de aceste riscuri.

Scopul măsurării tensiunii arteriale
Profilul tensiunii arteriale se obţine prin înregistrarea regulată a valorilor măsurate într-o anumită perioadă de timp şi constituie o sursă importantă de informaţii. În cazul necesităţii unui tratament medicamentos, medicul poate ajusta tratamentul pe baza profilului tensiunii Dvs. Cu cât medicaţia este mai bine adaptată nevoilor Dvs. individuale, cu atât vă veţi simţi mai bine.

În multe cazuri, tensiunea arterială poate fi redusă prin schimbarea stilului de viaţă, fără administrarea de medicamente (ex: prin scăderea în greutate, modificarea alimentaţiei sau practicarea exerciţiilor fizice).

Măsurarea periodică a tensiunii arteriale
Numeroşi factori externi, de exemplu efortul fizic, administrarea de medicamente sau ora din zi, pot influenţa tensiunea arterială. Prin urmare, tensiunea arterială ar trebui măsurată în aceeaşi perioadă a zilei, în condiţii asemănătoare.

Inima noastră bate de până la 100.000 de ori pe zi. Aceasta înseamnă că zilnic pot fi măsurate 100.000 de valori diferite ale tensiunii arteriale.

Indicaţii importante
Medicamente
Măsurarea tensiunii arteriale nu este o formă de tratament! Prin urmare, nu interpretaţi Dvs. rezultatele măsurate şi nici nu le utilizaţi pentru a vă trata singuri. Efectuaţi măsurătorile în conformitate cu indicaţiile medicului Dvs. şi aveţi încredere în diagnosticul acestuia.

În consecinţă, urmaţi tratamentele medicamentoase prescrise de medic şi nu modificaţi niciodată dozele din proprie iniţiativă.
Stabiliţi împreună cu medicul Dvs. care este momentul din zi în care este cel mai indicat pentru Dvs. să vă măsuraţi tensiunea arterială.

Sarcină
Tensiunea arterială se poate modifica în timpul sarcinii. În cazul apariţiei hipertensiunii arteriale, controlul periodic este deosebit de important, întrucât valorile crescute ale tensiunii arteriale pot influenţa dezvoltarea fătului. Prin urmare, este indicat să stabiliţi împreună cu medicul Dvs. dacă şi când este nevoie să vă măsuraţi singură tensiunea arterială.

Diabet, alte antecedente de boală
Dacă suferiţi de diabet, de tulburări hepatice sau de îngustări ale vaselor sangvine (de exemplu arterioscleroză, afecţiuni obstructive ale arterelor periferice) este indicat să consultaţi un medic înainte de măsurarea tensiunii arteriale, întrucât în aceste cazuri pot apărea erori ale valorilor măsurate. La anumite boli ale sângelui (de ex. hemofilia), în cazul tulburărilor grave ale irigaţiei sangvine sau în cazul administrării de medicamente anticoagulante, trebuie de asemenea ca înainte de începerea măsurării tensiunii arteriale să consultaţi un medic.

Aritmii , tulburări ale ritmului cardiac, folosirea stimulatorului cardiac
Perturbările ritmului cardiac (aritmii) sunt dereglări ale secvenţei normale a bătăilor inimii. În cazul acestora este important de determinat dacă o persoană suferă de aritmii uşoare sau severe. Acest lucru poate fi constatat doar în urma unei consultaţii medicale de specialitate.

Se consideră ritm cardiac neregulat atunci când ritmul inimii deviază cu mai mult de 25 % de la valoarea medie.

Tulburări grave ale ritmului cardiac pot duce în unele cazuri la rezultate eronate sau pot afecta exactitatea măsurătorii. Vă rugăm să consultaţi medicul pentru a determina dacă este indicată măsurarea tensiunii arteriale de către Dvs. sau dacă se recomandă măsurarea de către specialist. La purtătorii de stimulatoare cardiace măsurarea tensiunii de către pacient poate duce în unele cazuri la rezultate eronate, deşi tensiometrul nu are nicio influenţă asupra stimulatorului cardiac. Se va ţine cont de faptul că frecvenţa pulsului afişată nu poate fi utilizată pentru controlul frecvenţei stimulatoarelor cardiace. Dacă purtaţi un aparat de stimulare cardiacă, vă rugăm să consultaţi medicul pentru a determina dacă este recomandată măsurarea tensiunii arteriale de către Dvs. Contracţia muşchiului cardiac este declanşată de semnale electrice. O tulburare a acestora poartă numele de aritmie, putând fi provocată de o predispoziţie a organismului, stres, vârstă, insomnie, epuizare etc. Numai medicul poate stabili dacă bătăile neregulate ale inimii sunt consecinţa unei aritmii.

Sursa: Paul Hartmann

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram