Cum variază tensiunea?
Nivelul presiunii sângelui este determinat de centrul circulației din creier şi se adaptează în funcție de împrejurări prin semnalele transmise pe cale inversă (feed-back) de către sistemul nervos. Pentru a regla tensiunea arterială, corpul dvs. modifică forța și frecvenţa (pulsul) bătăilor inimii, precum și diametrul vaselor de sânge cu ajutorul țesutului muscular aflat în pereții acestora. Valoarea tensiunii arteriale oscilează pe durata unui ciclu cardiac. Ea este maximă atunci când inima pompează sânge(tensiunea sistolică) și minimă atunci când inima se relaxează (tensiunea diastolică). Pentru a preveni apariția unor boli, valorile tensiunii arteriale trebuie să se încadreze între anumite limite considerate normale.
Care sunt valorile normale?
Tensiunea arterială este prea mare dacă, în repaus tensiunea diastolică depăşeşte 90mmHg și/sau tensiunea sistolică depăşeşte 140mmHg. În acest caz consultați imediat medicul. Persistența unor valori ridicate ale tensiunii arteriale va pune în pericol sănătatea, datorită deteriorării progresive în timp a vaselor de sânge din corpul dumneavoastră.
Prezentați-vă la medic și dacă aveți tensiunea prea mică, adică valoarea sistolică sub 100mmHg și/sau valoarea diastolică sub 60 mmHg.
Chiar dacă tensiunea dumneavoastră se încadrează în limite normale, este indicat să o măsuraţi în mod regulat. În acest fel veți putea sesiza o posibilă modificare a acesteia în timp util și veți acționa în consecința.
Dacă vă aflați sub tratament medical pentru controlul tensiunii, trebuie să țineți o evidență exactă a valorilor măsurate, la aceleași ore, zilnic. Arătați aceste măsurători medicului. Nu schimbați din propria iniţiativa dozarea medicamentelor prescrise de medic, ca urmare a rezultatelor obținute prin măsurarea tensiunii la domiciliu.
Informații suplimentare
• Dacă tensiunea dvs. în repaus este aproape tot timpul normală, dar surprinzător de mare în condiţii de stres fizic sau psihic, este posibil să suferiţi de aşa numita „hipertensiune oscilantă”. Consultaţi medicul dacă bănuiţi că vă aflaţi în această situaţie.
• O valoare corect măsurată a tensiunii diastolice de peste 120 mmHg necesita urgent tratament medical.
Măsurarea tensiunii
Înaintea măsurării
Evitaţi mâncatul, fumatul şi orice fel de efort înainte de a vă lua tensiunea. Toţi aceşti factori pot influenţa rezultatul măsurării. Încercaţi să vă relaxaţi în fotoliu, în linişte, timp de 10 minute înainte de măsurare. Scoateţi orice obiect de îmbrăcăminte care vă acoperă braţul. Măsuraţi-vă întotdeauna tensiunea pe acelaşi braţ (preferabil stângul). Încercaţi să vă măsuraţi în mod regulat tensiunea la aceeaşi oră a zilei, deoarece aceastea variază de-a lungul unei zile.
Cele mai frecvente surse de erori
Notă: Pentru a putea fi comparate, măsurătorile trebuie făcute întotdeauna la aceleaşi condiţii! Adică întotdeauna în linişte!
∙ Orice efort făcut de pacient pentru a-şi susţine braţul poate determina creşterea tensiunii. Aşezaţi-vă confortabil şi staţi relaxat pe toată durata măsurării, fără a contracta în vreun fel musculatura vbratului la care vă luaţi tensiunea. La nevoie, folosiţi o perniţă ca suport pentru braţ.
∙ Dacă artera braţului se afla mult mai jos (mai sus) decât inima, veţi obţine în mod eronat o valoare mai mare (mai mică) a tensiunii. Fiecare 15 cm diferenţa în înălţime duce la o eroare de măsurare de 10 mmHg!
∙ Manşetele prea strânse sau prea scurte duc la rezulatate incorecte. Este foarte important să alegeţi manşeta corectă. Dimensiunea manşetei depinde de circumferinţa braţului (măsurată la mijlocul acestuia). Gama de circumferinţa admisă admisă este imprimată pe manşeta.
Dacă manşeta nu este potrivită pentru braţul dumneavoastră, vă rugăm să contactaţi vânzătorul.
Informaţii suplimentare
Nivelul tensiunii arteriale fluctuează chiar şi la persoanele sănătoase. Este important să comparaţi măsurătorile făcute în aceleaşi condiţii şi la aceeaşi oră din zi (în linişte)!
Dacă totuşi variaţiile tensiunii depăşesc 15 mmHg şi/sau auziţi un puls neregulat cu ocazia măsurătorilor, adresaţi-vă medicului.
Sursa: Microlife
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro