Când sunt realizate lucrări de modernizare a unei locuinţe, foarte importante sunt materialele folosite şi metoda de lucru utilizată. De aceea este recomandat să se apeleze la persoane avizate care pot face diferite lucrări, mai ales dacă este vorba despre sistemul de încălzire al casei. În plus, întotdeauna sunt mai eficiente produsele de calitate, în defavoarea celor cu preţul mic.
Prin urmare, specialistul care va demara o astfel de lucrare va anunţa clientul cu ce tip de materiale lucrează, fie că este vorba despre instalaţia pe PPR sau cea pe cupru. Ambele tipuri de instalaţii au o rezistenţă foarte mare la temperaturi înalte şi la agenţi chimici, de aceea sunt cele mai folosite materiale pentru realizarea sistemelor de încălzire şi apă caldă menajera.
Totuşi, există câteva diferenţe între acestea. Prin urmare care ar fi cea mai potrivită alegere, instalaţia pe cupru sau cea pe PPR?
Avantajele şi dezavantajele instalaţiei pe cupru
O instalaţie sanitară este realizată din ţevi, coturi şi fitinguri de cupru, calitatea acestora influenţând durata de viaţă a întregului sistem de încălzire sau apă. În plus, materialul din care acestea sunt realizate poate influenţa aspectul locuinţei şi randamentul circuitului, fie că est vorba despre cel sanitar sau cel termic.
În ceea ce priveşte cuprul, acesta este un metal care nu corodează, cu un procent ridicat de puritate şi care are proprietăţi bacteriostatice (împiedica bacteriile să se înmulţească). Prin urmare, este un material foarte potivit a fi folosit atât în realizarea sistemelor de încălzire, pentru circuitul apei potabile şi chiar pentru gaze.
Principalul avantaj al instalaţiilor realizate din cupru este durata de viaţă nelimitată, având garantat 50 de ani la coroziune. În plus, acesta este un material foarte rezistent la şocuri şi loviuri mecanice, oferind posibilitatea de a fi reciclat sau reutilizat în realizarea unor alte instalaţii de aceeaşi formă. Totodată, cuprul este moale şi maleabil, rezistent la temperaturi înalte, chiar şi la contactul direct cu razele ultra-violete pentru mai mult timp.
În schimb, dezavantajele principale ale acestui tip de sistem sunt preţul şi reacţia cuprului la agenţii chimici de curăţare a centralelor termice, fiind o opţiune nerecomandata în cazul unui Ph mai mic de 6,5.
Avantajele şi dezavantajele instalaţiei pe PPR
Instalaţia pe PPR este una dintre cele mai utilizate sisteme, datorită aplicabilităţi variate pe care o au aceste produse, indiferent că este vorba despre ţevi sau fitinguri PPR, precum şi datorită caracteristicilor tehnice, preţului mic şi uşurinţei cu care poate fi montată această instalaţie.
Polipropilena sau PPR-ul este al doilea material plastic ca volum de producţie, după polietilena, şi are numeroase avantaje datorită cărora este ales tot mai mult în realizarea de sisteme şi instalaţii. Un prim avantaj şi foarte important este preţul, mai mic cu 20% faţă de cupru. În plus, ţevile de PPR nu sunt afectate de agenţii de curăţare utilizaţi pentru centralele termice, iar transferul termic este mai scăzut, fiind astfel mult mai eficiente într-un sistem de încălzire centralizat.
Totuşi, dezavantajul principal al polipropilenei este durata de viaţă, care este mai mare decât ce a PVC-ului, dar mult mai scăzută decât în cazul cuprului. În plus, aceasta se deteriorează la soare, este mai sensibilă la lovituri şi şocuri mecanice şi nu oferă o siguranţă în cazul incendiilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro