Exista diferite motive pentru care o persoana fumeaza sau ia decizia de a se apuca de fumat. Printre acestia: stresul, supararea, placerea de a fuma atunci cand bei o cafea sau poate simpla socializare sau anturajul. Indiferent de motivele pe care fiecare le invoca pentru viciul sau, cert este ca a te lasa de fumat este una dintre „activitatile” cel mai greu de indeplinit deoarece avem de-a face cu un drog.Medicatia moderna de asistare a fumatorului este de un real ajutor in procesul renuntarii la fumat, stiindu-se ca vointa nu functioneaza decat in 3-5% din cazuri.
Nocivitatea fumatului este cunoscuta de majoritatea oamenilor. Gestul de a trage fum in piept presupune inafara celor peste 1500 de compusi inhalati ,din care 65 sunt cancerigeni ,introducerea si a nicotinei, o substanta care provoaca la inceput o senzatie placuta, de relaxare. Desi la inceput, un fumator isi aprinde o tigara doar pentru a repeta placerea momentului de buna-dispozitie indus, cu timpul creierul se adapteaza si „cere” o cantitate din ce in ce mai mare de nicotina pentru a obtine acest efect. Nu este de mirare ca atunci cand nu fumeaza pentru o perioada de timp, un fumator impatimit are deja o serie de fenomene de „ sevraj” ca in cazul oricarui drog care se manifesta sub forma unei stari de nervozitate sau agitatie, a tulburarilor de tranzit (constipatie, diaree), a insomniei, deficitului de concentrare, etc.
Specialistii spun ca din fiecare tigara se fumeaza in medie 10 pufuri. Un om care fumeaza un pachet de tigari isi administreaza 200 de grame de drog zi de zi. Totodata, fumul de tigara este un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor pulmonare. Printre acestea, principalele boli pulmonare determinate de fumat sunt cancerul bronhopulmonar si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Fumatul reprezinta concomitent un factor de risc si in sensul producerii bolilor cardiovasculare, cum sunt infarctul de miocard , accidentul vascular cerebral, etc.
Data de 18 noiembrie 2010 este declarata “Ziua Nationala fara Tutun”, zi dedicata incurajarii renuntarii la fumat. In fiecare an, Romania celebreaza in cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, “Ziua Nationala fara Tutun”, conform Hotararii de Guvern nr. 1270 din 2002.
Prof. univ. dr. Florin Mihaltan (Presedintele Societatii Romane de Pneumologie) sustine aceasta manifestare, sfatuindu-i pe oameni sa acorde atentie si sanatatii plamanilor. Inima este motorul vietii dar nu trebuie sa uitam ca ea este la randul ei dependenta de plamani sursa unica de alimentare cu oxigen a acestui motor.
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie a vorbit despre fumatul activ-pasiv ca principal factor de dezvoltare a bronhopneumopatiei obstructive cronice in cadrul Conferintei de presa ce a marcat Ziua Mondiala BPOC (17 noiembrie 2010).
Despre “Ziua Nationala fara Tutun”, prof. univ. dr. Florin
Mihaltan afirma: “sunt putine tari care au o astfel de zi dedicata incurajarii renuntarii la fumat. Pentru Romania, “Ziua Nationala fara Tutun” este o manifestare traditionala care are rolul de a atrage atentia asupra modalitatilor de control a tabagismului, consecutive unor lucruri bune care s-au intamplat in acest sens in tara noastra, printre care, aparitia programelor anti-fumat, dezvoltarea legislatiei in domeniu, aparitia pictogramelor, etc. Aceste lucruri trebuie sa fie coerente si continuate cel putin cu aceiasi intensitate pentru a avea succesul pe care ni-l dorim. Noi prin aceasta zi nationala pe de o parte, avertizam si constientizam fumatorul de pericolul la care se expune prin inhalarea fumului de tigara pe o perioada lunga de timp, iar pe de alta parte tragem un semnal de alarma asupra necesitatii protectiei fumatorului pasiv”.
Asadar, “lasa-te de fumat si bucura-te de viata”! Este si indemnul sustinut de prof. univ. dr. Florin Mihaltan cu ocazia manifestarii ce are loc pe 18 noiembrie a.c.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro