Liceenii constanteni aplica cunostintele STEM in cadrul competitiei Sci Tech Challenge aflata la a IV a editie in Romania

8 martie 2016

Utilizarea osmozei inverse pentru a reduce consumul de apa in rafinarie sau colectarea apei inainte de a atinge solul pentru a putea fi utilizata ca apa nepoluata, au fost doar unele dintre ideile castigatoare ale elevilor constanteni.

Competitia Sci-Tech Challenge, aflata la a IV-a editie in Romania, este un eveniment interactiv in care tinerii sunt provocati sa-si aplice cunostintele STEM, creativitatea si aptitudinile antreprenoriale. Programul isi propune sa motiveze elevii cu varste cuprinse intre 15-18 ani sa ia in considerare matematica, stiinta si tehnologia in alegerea viitoarei lor profesii; sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta matematicii, a stiintei si a tehnologiei si modul in care acestea pot fi aplicate in afaceri pentru a raspunde provocarilor viitoare.

Anul acesta, elevii constanteni au fost provocati sa conceapa solutii inovative pentru eficientizarea consumului de apa si de energie la o rafinarie.

„Experienta din competitie a fost una intensa deoarece a trebuit sa lucrez cu elevi din alte licee pe care nu ii cunosteam inainte, a trebuit sa venim cu idei si solutii creative si, in final, sa alegem una singura, pe cea mai buna dintre ele. Am invatat mult despre comunicare si lucru in echipa si mai ales cat am de castigat din experiente practice. Clar am nevoie de mai multe informatii daca vreau sa urmez o cariera tehnica si cred ca acest eveniment a fost un bun inceput.” Vlad Botezatu, elev la Liceul Teoretic Traian.

Evenimentul a atras elevi de la paisprezece licee din Constanta, pasionati de economie, tehnologie si antreprenoriat. Ei au fost repartizati in echipe formate aleatoriu, au interactionat si si-au pus in valoare cunostintele, creativitatea si abilitatile de prezentare. Pe parcursul competitiei, tinerii au fost mentorati de angajati voluntari ai companiei ExxonMobil Romania, care le-au oferit explicatii si sfaturi privind aspecte tehnice, financiare si elemente de marketing asociate proiectelor lor.

“In ExxonMobil suntem preocupati de imbunatatirea calitatii educatiei si ne implicam direct, de ani de zile, in astfel de proiecte la nivel global. Comunicam constant necesitatea unor standarde inalte care sa sustina o coordonare a eforturilor de imbunatatire a rezultatelor educationale pentru toti elevii. Suntem convinsi ca tehnologia, stiinta si ingineria sunt foarte importante pentru a asigura resurse suplimentare de energie, care sa satisfaca cererea in crestere, dar, in acelasi timp, sa sprijine si eficienta energetica si reducerea emisiilor. Inovatia si tehnologia sunt esentiale pentru maximizarea eficientei si minimizarea emisiilor asociate industriei de petrol si gaze”. John L. Knapp – Director General al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

Finalistii de la liceele constantene care vor reprezenta Romania la finala Europeana sunt:
• Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius
• Radu Stefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius
• Alexandra Chiparca – Liceul Teoretic Decebal
• Ioan Daniel Craciun – Colegiul National Mircea cel Batran
• Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian

Elevii finalisti vor ajunge in finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge care se va desfasura pentru prima data online, in 14-15 Martie a.c.. Elevii constanteni vor concura impotriva castigatorilor finalelor nationale din celelalte noua tari participante: Belgia, Italia, Franta, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, UK si Kazahstan.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri.

Despre ExxonMobil Romania
ExxonMobil este cea mai mare companie privata de petrol si gaze naturale la nivel global. Compania opereaza unitati de productie si tranzactioneaza produse la nivel global, deruleaza proiecte de explorare pentru petrol si gaze naturale pe sase continente si are peste 77.000 de angajati, din care peste 20.000 sunt oameni de stiinta si cercetatori. ExxonMobil are o istorie de peste 125 ani si este un lider in dezvoltarea de noi surse de energie si tehnologii. Compania s-a angajat sa sprijine satisfacerea nevoilor de energie la nivel mondial, asumandu-si, totodata, solutii care sa asigure un echilibru intre cresterea economica, dezvoltarea sociala si protectia mediului. ExxonMobil mizeaza pe inovare si tehnologie pentru a raspunde cererii tot mai mari de energie. Programele ExxonMobil de cercetare sustin operatiunile de zi cu zi, faciliteza progresul continuu in fiecare sector al companiei si exploreaza tehnologii si surse noi de energie. Incepand cu anul 2008, impreuna cu OMV Petrom, ExxonMobil deruleaza un proiect de pionierat in zona romaneasca de ape de mare adancime din Marea Neagra.

Persoana de contact
Dorin Calin
Senior Program Manager JA Romania
0730 330 883
[email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram