Peste 100 de societati cu capital francez vor veni sa investeasca, in 2010, pe piata romaneasca, in special din sectorul industrial, a apreciat Michel Oldenburg, consilier comercial al ambasadei Frantei la Bucuresti. ,,Sectorul economic functioneaza bine in Romania si este cel care creaza oportunitati de investitii straine. Pentru Franta, Romania este o piata atractiva pe acest segment. Exporturile franceze catre Romania ating 2,4 miliarde de euro in prezent. In primul trimestru al anului 2010, exporturile Frantei au crescut cu 15 la suta comparativ cu 2009, iar exporturile Romaniei catre Franta au crescut cu 30 la suta in aceasta perioada, cele mai multe fiind datorate Daciei Duster”.
„De Franta ne leaga un trecut de parteneriate de succes. Apropierea dintre interesele noastre e o realitate ”, a spus dl. Prof. Univ. Dr. Sorin P. Dimitriu, vicepresedinte al Camerei Nationale, presedintele CCI a Municipiului Bucuresti. Dl Dimitriu a vorbit despre actiunile Sistemului Cameral in promovarea comertului exterior romanesc pe terte piete, cum ar fi Orientul, Africa si Asia Centrala, piete binecunoscute inainte de 1989 pentru marfurile si exporturile complexe de utilaje si obiective industriale romanesti. Sistemul Cameral romanesc a identificat proiecte si cauta parteneri penru acestea. Posibile domenii de interes pentru partenerii francezi ar putea fi si turismul balnear, industria alimentara (prelucrarea productiei indigene), industria aerospatiala, cercetare (de ex: rezultate ale unor institute de cercetari se aplica la Companii precum Dacia-Groupe Renault).
Discutiile referitoare la proiectele Legii Camerelor Agricole si al Parteneriatului Public-Privat au s-au bucurat de un schimb de idei punctual, bazat pe experienta franceza in aceste domenii. Astfel, dl Bruno Roche, presedintele CCIFER si CEO Apa Nova-VEOLIA, a sustinut ideea unor parteneriate publice–private pentru dezvoltarea Romaniei dand exemplul celor 6.000 km de autostrada din Franta (construiti 95% in parteneriat public–privat). Domnia sa a concluzionat ”nu trebuie sa luam ca pretext criza pentru a nu face nimic. Dorinta francezilor de a se instala in Romania si, mai mult, de a ramane aici, continua sa dainuie.” In viziunea domniei sale, una din problemele care franeaza investiile straine a fost starea si insuficienta dezvoltare a infrastructurii din Romania.
Deputatul Aurel Vainer, cavaler al Legiunii de Onoare, membru de onoare al CCIFER, a subliniat ca 4% din firmele inregistrate la noi in 2009 sunt cu capital francez, iar cca 9% din totalul investitiilor de capital apartine firmelor franceze si, cu toate acestea, prezenta IMM-urilor franceze este discreta.
Evenimentul a fost prilejuit de apropiata aniversare a Zilei Nationale a Frantei, 14 iulie, congruent cu strategia Sistemului Cameral de a oferi o platforma de dialog cu partenerii straini in beneficiul si interesul mediului de afaceri.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro