Metodologia jafului

20 iulie 2010

Referitor la memoriul depus de Tody Group la Presedintia Romaniei vezi aici cu nr.11834 in data de 25.05.2010, in care au fost prezentate dovezi extrase din SEAP www.e-licitatie.ro ale jafului de 43 mln EUR/an, atit MS vezi aici cit si CNAS vezi aici au emis raspunsuri oficiale, vezi si pe www.tody.ro.

Iata citeva citate din rapunsurile primite de la MS si CNAS:

- CNAS considera ca « Avand in vedere Ordinul MS/CNAS nr.265/408/2010 decontarea serviciilor medicale spitalicesti se realizeaza in functie de numarul cazurilor externate » si ca «metodologia propusa (de Tody) a fost retrimisa catre MS» transferand responsabilitatea catre MS

- MS ne prezinta doua puncte de vedere absolut contradictorii, citam: « externalizarea unei activitati medicale se realizeaza la solicitarea unitatii sanitare si numai cu acordul MS », iar pe de alta parte «MS nu se poate substitui acestora in alegerea metodelor privind efectuarea analizelor de laborator »

Iata ce a declarat in concluzie Ec. Valeriu Todirascu, manager general Tody Group:

« In raspunsurile emise catre noi, MS si CNAS nu-si reproseaza nimic referitor la modul cum gestioneaza banii asiguratilor, neoferind nici o explicatie la cele semnalate in memoriu. MS si CNAS se comporta de parca sunt stapanii fondului de sanatate, uitind ca ei sunt simpli gestionari platiti sa administreze cu maxima eficienta fondul de sanatate, ai carui proprietari adevarati sunt contribuabilii. Atitudinea MS si CNAS este rezultatul lipsei implicarii asiguratilor in a-si apara drepturile si banii. Implicit, este si vina noastra, pe care o vom corecta prin demersurile ulterioare in justitie. Astfel:

1. In raspunsul primit de la CNAS sunt prezentate un sir de prevederi legale care, chiar daca sunt in vigoare, nu impiedica spitalele sa cheltuie banii asiguratilor pentru achizitii de reactivi si consumabile la preturi de 15 ori mai mari decat pretul pietei, conform dovezilor prezentate in memoriul depus la Presedintia Romaniei. 43 mln EUR/an din banii asiguratilor s-ar fi salvat daca spitalele ar fi cumparat prin achizitie publica analizele ineficiente economic de la laboratoare private, pentru ca pretul decontat de CNAS laboratoarelor private in ambulatoriu este cu 1.500% mai mic decat costul real al efectuarii in spitale de analize inefiecinte economic. MS si CNAS sunt responsabilii directi ai jafului de 43 mln EUR/AN din banii asiguratilor.

2. In raspunsul primit de la MS, externalizarea laboratoarelor din spitale efectuata conform ordinului nr.886/19.07.2006 este prezentata ca si solutie de cheltuire eficienta a banilor asiguratilor. Doar ca nu este asa. Prin externalizarea din spitale de analize eficiente economic asiguratii vor fi pagubiti cu sume mai mari de bani decontati de CNAS laboratoarelor private in ambulatoriu, dar vor fi pagubiti si de spatiile si baza materiala din spitale, toate platite din banii asiguratilor cu alte multe sute de milioane de EUR, care acum sunt puse la dispozitia laboratoarelor private, contra unor sume modice. MS si CNAS, prin externalizarea laboratoarelor din spitale comit o diversiune economica indreptata impotriva banilor asiguratilor, efectuata cu acordul MS pentru ca, citam: « externalizarea unei activitati medicale se realizeaza numai cu acordul MS ».

In calitate de platitor de fonduri de sanatate vom cere in justitie modificarea ordinelor MS/CNAS nr.265/408/2010 si nr.886/19.07.2006 prin completarea cu metodologia propusa in memoriul de mai sus depus la Presedintia Romaniei. ».

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram