Când vine vorba de măsurători, anumite obiecte nu permit erori foarte mari în procesul de fabricație. Tocmai de aceea, există instrumente de măsurare extrem de precise, cu erori extrem de mici, aproape neglijabile. Micrometrul este unul dintre acestea.
Micrometrul este un instrument conceput pentru măsurarea cu precizie a pieselor mici. Un micromtru permite determinarea dimensiunilor - grosime, adâncime, diametru etc. - obiectelor cu precizie micrometrică.
Un micrometru este un instrument mic de metal, care constă dintr-un șurub, un dispozitiv de reținere și un vârf. Eroarea acestui instrument de măsurare este foarte mică, variind între 2 și 9 microni, adică milionimi de milimetri. Mișcarea maximă a șurubului este de 25 de milimetri, ceea ce contribuie la o precizie maximă a măsurătorii. Unele modele de micrometru permit măsurarea produselor cu dimensiuni de până la 100 de milimetri, prin utilizarea de tocuri interschimbabile.
Primele instrumente de măsurat de precizie au apărut încă din secolul 16, fiind folosite pentru a măsura mecanismele armelor de artilerie. Abia în 1867, însă, inginerii americani au creat primul micrometru, așa cum îl știm noi astăzi.
Micrometrul este cel mai versatil mecanism de măsurare. Ușurința în utilizare l-au făcut aproape indispensabil în multe domenii.
Există mai multe tipuri de micrometre, dar cele mai răspândite sunt micrometrul mecanic și micrometrul digital. Cel de-al doilea este unul mult mai precis decât unul mecanic, de aceea fiind și mai scump.
Micrometrul mecanic are componentele și funcționarea de natură mecanică. Este cel mai convențional sau banal tip de micrometru. Micrometrul electronic folosește, așa cum îi spune și numele, componente electronice.
Micrometrele mecanice sau analogice sunt preferate de mulți specialiști și lucrători experimentați, pentru că sunt mai simple și fiabile comparativ cu cele digitale și nu au nevoie de baterie. Începătorii, însă, ar putea avea dificultăți în a le folosi, dat fiind că citirea valorilor nu este imediată și e nevoie de practică pentru a putea citi cu lejeritate și rapiditate.
Un micrometru mecanic are în interior un șurub al cărui pas este de jumătate de milimetru. Astfel, o rotire completă a tamburului va face ca plăcile de oprire să se separe exact de o jumătate de milimetru. Există diferite modele de micrometru, în funcție de utilizarea lor: de la cele foarte specifice - cum ar fi micrometrul de măsurare a adâncimii - până la cele universale. Totuși, principiul de funcționare este similar: tote au un șurub, un tambur de apropiere și un clichet.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro