ANOSR solicita ministerului raspuns public la urmatoarele intrebari: Mai au studentii 25% în decizia modalităţii de desemnare a Rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia, indiferent de modalitatea de alegere?
Mai au studentii 25% in Consiliul de administratie?
Conform Legii Educatiei:
Art. 209 „Rectorul universitatilor de stat si particulare se desemneaza prin una dintre urmatoarele modalitati:
a) pe baza unui concurs public, in baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conforma cu prezenta lege; sau
b) prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.
Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevazute la alin. (1), se stabileste cu minimum 6 luni inainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.”
Ceea ce inseamna ca puterea studentilor nu reprezinta 25% din totalul celor care voteaza, abia daca depaseste 5% in anumite universitati!!
Art. 210 (1) In cazul in care modalitatea aleasa pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, procedura de desemnare este cea prevazuta de prezentul articol.
(2) Senatul universitar nou ales stabileste o comisie de selectie si recrutare a rectorului formata, in proportie de 50% din membrii universitatii si, in proportie de 50% din personalitati stiintifice din afara universitatii, din tara si strainatate. Aceasta comisie contine minimum 12 membri dintre care cel putin un reprezentant al studentilor sau un absolvent al universitatii desemnati de catre studentii din senat conform Cartei universitare. De asemenea, Senatul universitar nou ales elaboreaza si aproba metodologia de avizare si de recrutare a rectorului, conform legii.
Pentru clarificari, oferim o serie de exemple:
Legat de modalitatea a) de alegere a rectorului:
1 student din 12 membri => 8,33 % puterea de vot a studentilor
Legat de modalitatea b) de alegere a rectorului
Universitatea de Vest din Timisoara: 790 profesori titulari, 38 studenti reprezentanti => 4,6% puterea de vot a studentilor;
Universitatea A.I.Cuza Iasi 823 profesori titulari, 75 studenti reprezentanti => 8.35% puterea de vot a studentilor;
Universitatea Tehnica Cluj: 707 profesori titulari , 40 studenti reprezentanti =>5,35% puterea de vot a studentilor;
In ceea ce priveste Consiliul de administratie, legea prevede:
Art. 211 (6) „Consiliul de administratie al universitatilor de stat este format din rector, prorectorii, decanii, directorul general administrativ si un reprezentant al studentilor.”
Astfel, pentru lamuriri va oferim urmatoarele exemple:
In Consiliul de Administratie, Universitatea de Vest din Timisoara are 21 de membri, dintre care un student => 4,76% puterea de vot a studentilor; Universitatea Dunarea de Jos din Galati are 23 de membri, dintre care un student => 4,34% puterea de vot a studentilor.
Reamintim faptul ca in pozitia oficiala trimisa catre MECTS, explicam: „ANOSR considera inadmisibila scaderea ponderii sau excluderea studentilor din procesele de alegere a rectorului si din componenta Consiliului de Administratie, indivizi si structuri ale caror decizii se rasfrang in mod direct asupra studentilor. Astfel, consideram ca studentii trebuie sa fie reprezentati in proportie de 25% in Consiliu de Administratie. De asemenea, solicitam ca studentii sa fie reprezentati in procent de 25% in decizia modalitatii de desemnare a Rectorului, precum si in procesul de desemnare a acestuia, indiferent de modalitatea de alegere.”
In acest context, ANOSR considera impardonabila actiunea MECTS de manipulare a opiniei publice! Conform noii legi: „MECTS colaboreaza, in dezvoltarea invatamantului superior, cu federatiile nationale studentesti, legal constituite, si se va consulta cu acestea ori de cate ori este nevoie.” Astfel, ANOSR se intreaba daca este recunoscuta ca partener doar atunci cand Ministrului ii convine iar cand avem o voce critica suntem numiti „niste studenti protestatari” ! Ce urmeaza? Sa fim numiti golani sau huligani atunci cand protestam?
Daca MECTS ne invita sa citim Legea, noi il poftim sa invete matematica si sa invete cum sa se comporte cu un PARTENER!
Ca urmare a raspunsului public al MECTS considerat o jignire a miscarii studentesti din Romania, ANOSR a hotarat sa se pregateasca de PROTESTE! In curand vom organiza o conferinta de presa in care vom detalia actiunile ce vor urma.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro