Numele de Mircea Munteanu este unul comun, banal, la prima citire. Totusi, din intreaga mare de nume, se diferentiaza prin adaugarea unui cuvant care ii da valoare " Mongolul". Mircea Munteanu "Mongolul" este autorul cartii "Pe urmele lui Gingis Han". Constanteanul a terminat liceul la B.P. Hasdeu Buzau si a urmat Facultatea de Istorie si Filozofie din Bucuresti. A publicat 16 articole in reviste de studiu in arheologie si, in prezent, este liber profesionist. Cam asa se prezinta, scurt si modest, autorul acestei carti, o scurta grafie a istoriei mongoliei, a oamenilor, spatiului si obiceiurilor. Totodata, cartea contine si elemente de fotojurnalism, fotografii realizate de catre autor in care sunt subtil surprinse obiceiurile zonei, dar si expresivitatea culturii mongoleze, o cultura si civilizatie putin cunoscuta pentru multi. Fotografiile prezinta, printr-un realism demn de fotografiile lui Salgado, aspecte notabile dar si comune ale urbei, trairi, sentimente si compozitii, ce tradeaza o afinitate a autorului pentru fotografie si fotojurnalism.
Pentru cei ce nu cunosc prea bine Mongolia, aceasta este o republică în Asia Centrală, învecinându-se, la nord, cu Rusia și, la sud, cu Republica Populară Chineză. A fost centrul Imperiului Mongol în secolul 13, dar a fost condusă de dinastia manciuriană Qing, din secolul 18 si până la formarea, cu asistență sovietică, a unui guvern independent (în 1921). Ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o formă de guvernare democratică. A optsprezecea țară din lume ca suprafața, Mongolia are foarte puțin teren arabil: predomină stepa, alături de munți si Deșertul Gobi in sudul țării. Aproximativ 30 la sută din populația țarii este alcatuită din nomazi sau semi-nomazi, budiști de rit tibetan și de etnie mongolă. Capitala Ulaanbaatar concentrează peste 50 la sută din populație. In linii mari, cam aceasta este pozitionarea Mongoliei.
Ca sa descoperi Mongolia, trebuie sa intri in analele istoriei ei, sa privesti si sa urmaresti tot ce ti se ofera. Ca sa intelegi si sa respiri Mongolia, trebuie sa te duci acolo. Asta a facut si autorul. Cartea a fost scrisa in urma participarii la o expeditie UNESCO in Mongolia, in anul 1992. S-au parcurs cam 4500 km, intr-o caravana auto cu 60 de cercetatori (arheologi, istorici, etnografi, geologi etc.).
Cartea este un eseu, un reportaj istoric cu accente filozofice si politice, unde se corecteaza si completeaza greseli istorice care nu au fost corect documentate. Este o initiativa personala, o aventura intr-un tinut salbatic si incarcat de istorie. Cartea a fost lansata in format PDF si se poate descarca aici.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro