Mod de utilizare a unui tensiomeru aneroid cu stetoscop

4 septembrie 2012

Aplicarea mansetei
a) Introduceti manseta pe bratul stang, astfel incat tubul decauciuc sa fie indreptat in directia antebratului.
b) Asezati manseta pe brat ca in figura. Lasati un spatiu de aprox. 2-3cm intre marginea inferioara a mansetei siplica cotului.
c) Trageti manseta de capatul liber si inchideti-o cu velcro-ul.
d) Intre manseta si brat nu trebuie sa lasati spatiu liber, intrucat aceasta poate afecta rezultatul. Orice obiect de imbracaminte care acopera bratul (de ex. un pulover), trebuie scos in prealabil.
e) Fixati manseta cu ajutorul velcro-ului fara sa o strangeti prea tare. Asezati bratul pe masa,cu palma in sus, astfel incat manseta sa se afle la aceeasi inaltime cu inima. Asigurati-va ca tubul nu s-a gatuit.
f) Relaxati-va 2 minute inainte de a incepe masurarea.

Nota: daca nu este posibil sa aplicati manseta pe bratul stang, puteti folosi bratul drept.
In orice caz, toate masuratorile trebuie facute pe acelasi brat.

Procedura de masurare
Asezarea capsulei stetoscopului sub manseta
Capsula stetoscopului nu trebuie asezata pe manseta. Ea se aseaza sub manseta sau la 1-2 cm mai jos de aceasta. Capsula este asezata corect daca zgomotele Korotkoff se aud cu intensitate maxima.
Verificati ca membrana stetoscopului se afla in contact cu pielea, deasupra arterei brahiale. Olivele stetoscopului trebuie introduse bine in urechi, pentru ca zgomotele Korotkoff sa se auda clar in timpul masurarii.
Inainte de a utiliza stetoscopul, asigurati-va ca membrana, tubul si olivele nu sunt fisurate sau crapate. Un stetoscop gresit montat sau deteriorat va transmite sunetul distorsionat sau prea slab, iar masurarea nu se va face corect.

Umflarea mansetei
Inchideti supapa de aer rotind surubul in sensul acelor de ceasornic. Nu strangeti exagerat. Pompati ritmic aer in manseta cu ajutorul perei de umflare, pana cand acul manometrului arata 30 mmHg mai mult decat tensiunea dvs. normala. Daca nu sunteti sigur de aceasta valoare, umflati mai intai la 200 mmHg.

Determinarea tensiunii sistolice
Deschideti incet supapa, rotind surubul in sens antiorar si tinand capsula stetoscopului deasupra arterei brahiale. O viteza de dezumflare adecvata este esentiala pentru determinarea corecta a tensiunii. Trebuie sa exersati pana obtineti o viteza de dezumflare de 2-3 mmHg pe secunda sau o scadere a presiunii cu 1-2 gradatii pe manometrul aparatului la fioecare bataie a inimii. Nu tineti manseta umflata mai mult decat este necesar. Pe masura ce manseta se dezumfla, ascultati cu multa atentie zgomotele de stetoscop. Memorati valoarea indicata pe manometru in momentul in care incep sa se auda primele zgomote ritmice, percutante. Aceasta valoare reprezinta tensiunea sistolica. Ascultati cu atentie si familiarizati-va cu sunetul pulsului (zgomotul Korotkoff).

Determinarea tensiunii diastolice
Continuati dezumflarea cu aceeasi viteza. Atunci cand tensiunea arteriala a atins valoarea diastolica, zgomotele inceteaza. Memorati valoarea indicata de acul manometrului in acest moment. Dezumflati manseta complet. Scoateti manseta de pe brat si stetoscopul de la urechi.

Pastrarea si intretinerea aparatului. Recalibrarea
Daca aparatul este folosit sin intretinut corect, va functiona ireprosabil timp de multi ani. Respectati urmatoarele reguli de utilizare:
· Nu scapati instrumnetul din mana
· Nu umflati niciodata la mai mult de 300 mmHg
· Nu expuneti aparatul la temperaturi extreme, feriti-l de umezeala si expunerea directa la radiatia solara
· Feriti manseta de contactul cu orice obiect ascutit
· Dezumflati intotdeauna manseta complet inainte de a o introduce in geanta de pastrare
· Nu demontatiniciodata manometrul
· Pastrati tensiometrul si stetoscopul in geanta originala
· Stergeti manometrul si para cu o carpa umeda. Sterlizarea acestora nu este necesara, deoarece nu intra in contact cu corpul pacientului in timpulutilizarii.
· Daca doriti sa spalati manseta, scoateti mai intai burduful (camera de presiune) din manseta si stergeti-l cu o carpa umeda. Manseta se spala cu apa calda si sapun. Clatiti cu apa curata si lasati-o sa se usuce la temperatura camerei.

Recalibrarea periodica
Instrumentele de masura sunt sensibile si precizia acestora trebuie verificata periodic. Recomandam verificarea modului de indicare a presiunii statice la fiecare 2 ani.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati distribuitorul autorizat al produsului dvs.

Sursa: Microlife, cu sprijinul Bioexpert.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram