Daca in anii 90’ tot mai multa lume isi indrepta atentia inspre studiile superioare, iata ca in ultimii ani meseriile care inainte erau dobandite in urma scolilor profesionale au devenit la mare cautare. Pe de alta parte, scolile profesionale sunt tot mai putine si tot mai rar intalnite. In acest context nu este surprinzator faptul ca au aparut centre de formare si calificare pentru diferite profesii si meserii. Intre aceste cursuri de formare profesionala regasim si cursul pentru meseria de lacatus mecanic.
Ce activitati desfasoara lacatusul mecanic?
Dupa cum ii spune si denumirea, lacatusul mecanic are ca si obiect de activitate montarea si deblocarea lacatelor. Lacatusul mecanic isi desfasoara activitatea in cadrul diferitelor fabrici, uzine si ateliere, avand ca principal obiectiv asigurarea bunei functionari pentru utilaje, masini si constructii metalice. In cadrul sarcinilor pe care un lacatus mecanic trebuie sa le desfasoare putem aminti construirea, instalarea si montarea structurilor metalice pe santierele din domeniul constructiilor, repararea utilajelor si a masinilor sau montarea structurilor pe schele.
De asemenea, lacatusul mecanic se ocupa de asamblarea, imbinarea, ajustarea ferestrelor metalice in interiorul diferitelor constructii, ridicarea de structuri metalice provizorii sau cu caracter definitiv, dar si confectionarea panourilor folosite pentru turnarea betonului. Nu in ultimul rand exista situatii in care poate efectua lucrari de vopsitorie.
Curs de calificare pentru lacatus mecanic
Pentru a putea practica meseria de lacatus mecanic exista posibilitatea de a urma un curs de calificare. In cadrul unui astfel de curs de calificare se vor dobandi anumite competente si in final se va obtine o diploma care dovedeste autorizarea pentru a practica aceasta meserie.
Competentele tehnice generale ale cursului de formare profesionala vizeaza aplicarea normelor pentru protectia mediului si a normelor pentru procedurile de calitate, intretinerea echipamentelor de lucru, dar si organizarea la locul de munca. La aceste competente generale se adauga competentele tehnice specifice lacatusului mecanic. In randul acestor competente regasim executarea operatiilor de taiere-debitare, gaurire-filetare, ajustare, indoire, indreptare, fasonare si a operatiilor de montaj.
Cand sunt recomandate cursurile de calificare?
Cursurile de calificare si de formare profesionala sunt recomandate in diverse situatii. Una dintre acestea este aceea in care nu detii o calificare in nici una dintre meseriile oferite prin intermediul acestor cursuri de calificare. O alta situatie este aceea in care nu esti satisfacut(a) de castigurile financiare avute ca muncitor necalificat in anumite domenii de activitate.
Tot in randul situatiilor in care se recomanda sa urmezi un curs de calificare este aceea in care meseria pentru care ai calificare nu mai este cautata pe piata fortei de munca si ai nevoie de o reconversie profesionala. Indiferent de care este argumentul pentru care alegi sa te inscrii la un astfel de curs, alege doar acele cursuri de calificare autorizate si certificate de catre Autoritatea Nationala de Calificare (ANC).
Astfel de cursuri de formare profesionala pentru meseria de lacatus mecanic sunt disponibile in judetele Bihor (Oradea, Salonta, Alesd, Beius, Marghita), Arad (Arad, Sebis, Chisineu Cris, Ineu, Curtici), Timis (Timisoara, Buzias, Lugoj, Recas), Satu Mare (Satu Mare, Carei, Negresti-Oas), Salaj (Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei), Cluj (Cluj-Napoca, Huedin, Turda, Gherla, Dej), Alba(Alba-Iulia, Campeni, Abrud, Teius, Sebes) si Maramures (Ulmeni, Baia Mare, Seini, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus).
Informatii complete privind astfel de cursuri de formare profesionala pot fi gasite pe www.cursuricalificarepro.ro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro