Aceasta este doar una dintre ideile elevilor constanteni ce au participat recent la competitia SCI-TECH Challenge 2015, organizata de Junior Achievement (JA) Romania, cu sprijinul ExxonMobil Romania.
Evenimentul a reunit peste 100 de elevi din Constanta, care au fost provocati sa-si imagineze cum vor arata orasele viitorului si sa vina cu solutii inovatoare de utilizare eficienta a resurselor energetice.
Liceeni au facut proiectii pentru orasele din anul 2040 propunand dezvoltarea unor surse de energie dintre cele mai inedite, de la bratari care inmagazineaza energia cinetica, pana la sfere trimise in spatiu pentru captarea luminii si transformarea ei in energie. Echipa castigatoare a propus un mijloc de transport in comun pe apa, 100% electric, pentru orasele traversate de rauri navigabile.
"Am ales solutia aceasta pentru ca e foarte usor de pus in aplicare si poate fi implementata si in prezent, in orasele care dispun de o retea de canale navigabile. Provocarea a fost nu numai de a veni cu o idee originala intr-un domeniu tehnic, ci si de a lucra impreuna cu oameni pe care nu-i cunosteam pana astazi, din licee diferite, cu profil diferit, cu opinii diferite", a spus Razvan Cojocaru, elev la Colegiul National Mircea cel Batran.
Evenimentul a atras elevi de la mai multe licee din Constanta, pasionati de economie, tehnologie si antreprenoriat. Ei au fost repartizati in echipe formate aleatoriu, au interactionat si si-au pus in valoare cunostintele, creativitatea si abilitatile de prezentare.
Pe parcursul competitiei, tinerii au fost mentorati de opt consultanti voluntari din compania ExxonMobil Romania, care le-au oferit explicatii si sfaturi privind aspectele tehnice si financiare ale proiectelor lor.
"ExxonMobil are o colaborare de lunga durata cu Junior Achievement in mai multe tari din intreaga lume. Programul pe care il sustinem in Constanta urmareste sa incurajeze curiozitatea studentilor pentru stiintele STEM - matematica, tehnologie, inginerie. Traim intr-o societate caracterizata de inovare si ne bucuram de beneficiile progresului tehnologic in aproape fiecare aspect al vietii noastre de zi cu zi. Industria de petrol si gaze este o industrie construita pe realizari tehnologice extraordinare care au contribuit la dezvoltarea societatii. La baza inovatiei sta educatia si cred ca prin promovarea unei culturi care pretuieste educatia ajutam, de asemenea, sa avansam cu tot mai multe inovatii", a spus John Knapp, director general al ExxonMobil Romania.
Elevii finalisti vor ajunge in finala europeana a competitiei SCI-TECH Challenge ce va avea loc pentru prima data la Bucuresti, in perioada 21-23 aprilie si va atrage liceeni din Marea Britanie, Franta, Italia, Belgia, Norvegia, Olanda, Germania, Polonia, Romania si Rusia.
Cum va arata lumea in anul 2040?
Aflata la treia editie, competitiei SCI-TECH Challenge este un eveniment interactiv in care tinerii sunt provocati sa gaseasca solutii inovatoare la probleme de afaceri reale din tehnologie. Anul acesta, elevii constanteni au conceput solutii pentru una dintre cele mai mari provocari ale secolului: cresterea cererii de energie la nivel global.
Potrivit raportului "The Outlook for Energy: A View to 2040", publicat de ExxonMobil, jumatate din populatia lumii traieste astazi la oras, iar proportia va creste permanent in anii urmatori. In anul 2040, adica peste doar 25 de ani, numarul masinilor din centrele urbane se va dubla, iar cererea de energie din sectorul rezidential va creste cu 25%.
La editia de anul trecut, tinerii au fost provocati sa conceapa un produs sau serviciu pentru o retea de transport integrata, rapida si eficienta, care sa traverseze Europa, de la Est la Vest. Echipa castigatoare a propus un model de masina hibrid cu o forma aerodinamica, realizata din dur-aluminiu, care genereaza electricitate din presiunea mecanica folosind si absorbtia caldurii gazului de esapament pe care o transforma din nou in electricitate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro