Daca in apartamentul sau casa in care lucuiti este necesara o modernizare sau doar o modificare a consumatorilor sau o schimbare a amplasamentelor aparatelor, instalatia electrica trebuie inlocuita, mai ales daca ati achizitionat unul sau mai multe obiecte mari consumatoare de energie electrica care necesita un circuit special separat. In acest caz, vechea instalatie nu mai este corespunzatoare.
Proiectul de instalatie electrica
Inainte de intocmirea instalatiei propriu-zise este necesar un proiect in conformitate cu legile in vigoare. Fara un proiect, exista urmatoarele riscuri: subdimensionarea instalatiilor pentru consumatorii ce urmeaza sa fie conectati, ceea ce duce la incendii sau accidente grave, sau supradimensionarea, care va duce la investitii inutile. Intr-un proiect se recomanda sa fie precizati toti consumatorii existenti si, eventual, sa se ia in calcul si o rezerva pentru cazul in care beneficiarul doreste sa achizitioneze in viitor si alte aparate.
In cazul in care schimbati instalatia electrica, nu este nevoie de schita veche, pentru ca noul proiect nu presupune conectarea la vechiul proiect. Daca se doreste doar o modificare a proiectului existent este necesar vechiul proiect, dar si cunoasterea a normativelor in vigoare, deoarece este posibil ca vechiul proiect sa nu mai corespunda din punct de vedere tehnic cu noile reglementari.
La cine apelam?
Un proiect de instalatie electrica se face numai de persoane autorizate. Proiectul trebuie sa tina seama de aparatele care urmeaza sa fie conectate la instalatia electrica a imobilului, dar va prevedea si conectarea a unor noi aparate in viitor.
Materiale utilizate
Materialele trebuie sa corespunda din punct de vedere tehnic cerintelor proiectantului, care are si rolul de a stabili ce materiale urmeaza sa fie folosite sau poate sa specifice categoria sau clasa din care face parte materialul ce va fi utilizat, iar executantul trebuie sa respecte proiectul si sa utilizeze acele materiale specificate, insotite de certificatele de calitate si conformitate. Cele mai noi materiale intrate pe piata sunt, de regula, si cele mai bune, pentru ca au fost testate si aprobate conform ultimelor standarde de calitate.
Etapele executarii instalatiei electrice
Pentru realizarea unei instalatii trebuie sa se parcurga o serie de etape, dupa cum urmeaza: proiectul instalatiei electrice, achizitionarea materialelor, executarea traseelor conform proiectului, conectarea prizelor, a intrerupatoarelor si a consumatorilor, proba la rece, proba la cald cu toti consumatorii conectati, remedierea defectelor aparute si punerea in functiune a instalatiei.
“Pe piata exista doua metode clasice de constructie a instalatiilor electrice: cele ingropate sub tencuiala sau cele aplicate pe tencuiala in sistem bagheta. Ambele au acelasi principiu de functionare si folosire, dar cele tip bagheta sunt mai usor de instalat si permit modificari ale traseelor de cablu, eventual si prelungiri ale instalatiei electrice dupa definitivarea totala a lucrarilor. Sistemul bagheta este si mai usor de intretinut. Singura problema este de ordin estetic: traseele cablurilor sunt vizibile pe exteriorul peretilor”, a spus managerul siteului http://www.electronicsil.ro .
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro