Padurea de la Dragos-Voda este prima padure infiintata de un ONG din Romania, nu doar atat, dar este realizata exclusiv din fonduri private. Asociatia ViitorPlus, alaturi de partenerii sai, a plantat 7 specii diferite de puieti in anul 2010 in locatia din judetul Calarasi, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate in domeniul public. Acum, pe aceasta suprafata se afla o padure care a atins stadiul de masiv, conform constatarii facute de ingineri silvici. Acest lucru inseamna ca padurea nu mai are nevoie de ingrijiri (prasile, completari) pentru a creste, urmand insa sa fie monitorizata pentru inca 10 ani.
„Mereu am spus ca noi, la ViitorPlus, nu doar plantam, ci impadurim. Si ne-am tinut de cuvant! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor si a comunitatii locale, la Dragos-Voda am plantat si ingrijit niste puieti care astazi formeaza o adevarata padure. Ce mai ramane de facut este sa monitorizam locatia si, bineinteles, sa sarbatorim aceasta realizare cum se cuvine si cum nu s-a mai vazut!” a spus Teodora Palarie, managerul programului de impaduriri al asociatiei ViitorPlus, inainte de evenimentul de sambata.
„Ne bucuram sa contribuim la dezvoltarea proiectului „Padurea Copiilor" si sa fim parteneri la un eveniment care marcheaza o mare reusita in domeniul protectiei mediului la noi in tara. Este o asociere fireasca cu actiunile pe care le intreprinde Kompact Grid pe piata romaneasca in domeniul energiilor regenerabile, fiind vorba despre implicarea intr-un proiect cu impact pe termen lung si cu beneficii reale atat pentru oameni, cat si pentru mediul inconjurator.” a afirmat Cristina Costache, directorul executiv Kompact Grid.
Evenimentul de inaugurare a padurii a avut loc sambata, 14 iunie 2014, in comuna Dragos-Voda din Judetul Calarasi, in apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar langa noua padure. Au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, locale si regionale, care au venit sa taie panglica inaugurarii padurii, printre care si Doina Adriana Pana, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ion Radu Aurel, primarul Comunei Dragos-Voda, George Iacob, prefectul judetului Calarasi si Ilie Cirstea, fost vice-primar al Comunei Dragos-Voda. Acestia au dezvelit si panoul care indica prezenta in apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui a primei paduri realizate de un ONG din Romania. De la eveniment nu au lipsit, evident, membrii comunitatii locale si voluntarii ce au contribuit la plantarea si ingrijirea padurii.
Programul zilei a cuprins festivitatea de inaugurare a padurii unde au fost implicati si copiii din comuna Dragos-Voda, care au sustinut recitaluri de dans traditional si modern, conferinta de presa si interviuri, urmate de activitati informative si interactive pentru invitati (ateliere educationale pe teme de mediu – pictura pe sacose de bumbac, pe pietre, activitati sportive, muzeul padurii, laughter yoga etc.). Toti cei prezenti s-au putut delecta si cu un pranz campenesc autentic.
Parteneri ai evenimentului de inaugurare a padurii au fost Kompact Grid, Societatea Romana de Radiodifuziune, Coca-Cola Romania, People for Sport, Ecoxtrem si Consiliul Local Dragos-Voda, Calarasi.
Padurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop impadurirea terenurilor degradate din sudul Romaniei si care si-a propus plantarea si ingrijirea unui puiet pentru fiecare nou nascut din tara noastra. Proiectul a demarat in anul 2007, sub numele de „Adopta un copac!”, ca reactie la lipsa acuta de suprafata impadurita din sudul tarii, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta ecosistemului de padure si cu scopul de a impaduri terenurile degradate din Romania. In cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat si ingrijit 37 de hectare de padure (peste 227.000 de puieti) pe terenuri degradate din sudul tarii, dintre care 8 hectare au ajuns la stadiul de masiv.
Padurea Copiilor a fost sustinuta la 13 evenimente de alergare caritabile in care peste 5.500 de alergatori au luat startul pe distante diferite, de la cros de 3 km, pana la distante de ultramaraton (peste 150km). Programul de impaduriri al ViitorPlus va fi cauza de mediu si la alte evenimente sportive, dintre care amintim Unicredit Leasing Transmaraton 2014 si Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro