Obezitatea un factor major de risc in dezvoltarea bolilor de inima

16 septembrie 2013
Autor:
dowmedia08

Statisticile trag un semnal de alarma cu privire la incidenta bolilor cardiovasculare la noi in tara: Romania este pe locul 3 la nivel european in privinta deceselor cauzate de aceste afectiuni, ceea ce reprezinta aproximativ 60% dintre decesele inregistrate intr-un singur an. Bolile cardiovasculare fac anual peste 150 000 de victime numai la noi in tara si reprezinta principala cauza de deces in lume, in conditiile in care mortile produse de aceste probleme grave ar putea evitate, conform unui studiu facut de specialistii de la Center for Disease Control and Prevention. In acest context, Ziua Mondiala a Inimii este sarbatorita anual pe 29 septembrie inca din 2000, iar luna septembrie a fost declarata oficial „Luna Inimii”, cu scopul de a informa populatia cu privire la cat de importanta este prevenirea bolilor cardiovasculare.
Printre principalele cauze ce ar putea fi controlate se afla fumatul, colesterolul crescut si, nu in ultimul rand, obezitatea, un factor de risc major in dezvoltarea bolilor de inima. Studiile arata ca oamenii care sufera de obezitate sunt mai predispusi la un atac de cord inainte de 45 de ani. La fel, adolescentii supraponderali sunt mai predispusi la un atac de cord inainte de 35 de ani, fata de cei care au o greutate normala.

„Cele mai intalnite boli de inima – atacul de cord, insuficienta cardiaca congestiva, hipertensiunea, moartea subita cardiaca, angina pectorala și ritmul cardiac anormal, sunt afectiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normala, fata de cei care mentin un indice de masa corporala sanatos. Obezitatea mareste de multe ori riscul de boli de inima din cauza nivelului de lipide din sange, care crește la pacientii obezi și apoi, la randul sau, crește nivelul trigliceridelor si reduce lipoproteinele ​​de mare densitate, cunoscut sub numele de HDL sau « colesterol bun ». In acelasi timp, persoanele cu o cantitate excesiva de grasime corporala au niveluri mai ridicate de trigliceride și lipoproteine ​​cu densitate mica, cunoscute sub numele de LDL sau « colesterol rau », precum si un nivel mai scazut de « colesterol bun » in sange. Aceasta reteta creeaza conditii optime pentru dezvoltarea bolilor de inima”, a declarat Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala, sef de sectie in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii.

Obezitatea si bolile cardiovasculare

Obezitatea nu afecteaza doar sanatatea prin complicatiile pe care le aduce, bolile cardiovasculare recunoscand aceasta afectiune drept factor de risc major, dar scad in acelasi timp calitatea vietii si – se pare – ca sunt transmise ereditar.

Un studiu apartinand specialistilor de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) arata un lucru ingrijorator in acest sens: spre deosebire de nou-nascutii cu mame normoponderale, cei a caror mame sunt supraponderale sau obeze prezinta, chiar de la nastere, semne ale unor viitoare problemele cardiace, indiferent daca micutii s-au nascut cu greutate normala sau nu.
In plus, s-a raportat ca pentru fiecare crestere in greutate de 10%, incidenta afectiunilor arterelor coronare creste cu 20%.
La randul ei, hipertensiunea, cu consecintele pe care le are asupra circulatiei cerebrale, este si ea strans legata de obezitate, afectand peste 26% din populatia obeza. Un studiu releva ca persoanele obeze au un risc de dezvoltare a hipertensiunii de 5-6 ori mai crescut si aceasta chiar si la tinerii adulti (20-45 ani).
Cum putem scapa de obezitate

Persoanelor care au probleme cu greutatea corporala le este indicat sa dea jos kilogramele in plus, fara a le mai acumula ulterior, aceasta fiind cea mai indicata metoda pentru a-si proteja sanatatea inimii.

Chirurgia bariatrica, spre exemplu, a devenit in ultimii ani cea mai sigura modalitate de a combate obezitatea si excesul ponderal, aducand rezultate remarcabile si de durata. Numita si “chirurgia obezitatii”, aceasta include o varietate de proceduri adresate pacientilor care sufera de tulburari metabolice si reuseste scaderea drastica in greutate prin reducerea dimensiunii stomacului.

Tot mai multi oameni aleg sa intervina pe aceasta cale deoarece este singura alternativa cu rezultate pe termen lung, in conditiile in care peste 50% dintre persoanele care reusesc sa slabeasca prin dieta se ingrasa la loc, iar uneori aparitia efectului de „yo-yo” aduce si kilograme in plus fata de greutatea initiala.

“Din experienta noastra de pana acum de la Spitalul Sf. Constantin, putem spune ca operatia “Gastric Sleeve” permite sevrarea tratamentului pentru hipertensiune arteriala la peste 80% din bolnavi, oprirea tratamentului cardiac si antidiabetic la peste 85% din pacienti, oprirea tratamentului anticolesterolic la toti pacientii” a concluzionat Dr. Bogdan Moldovan. Astfel, mesajul catre toate persoanele care sufera de obezitate ar fi: "Fa-ti un sleeve si renunti la orice medicament!".

Cei care doresc sa beneficieze de mai multe informatii pot participa intrunirile “Clubului Bariatric”, unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din Romania, lansat la inceputul anului 2012 din initiativa echipei de chirurgi Dr. Bogdan Moldovan si Dr. Serban Vasile. Aici pacientii operati de obezitate se pot intalni cu medici si nutritionisti, iar cei care nu s-au operat inca pot vedea “pe viu” rezultatele chirurgiei, intalnind echipa medicala si colegii operati.

Despre Spitalul Sf. Constantin

Echipa chirurgicala calificata, dotarile si conditiile de spitalizare la nivel international, fac din Spitalul Sf. Constantin din Brasov o alternativa viabila pentru un numar mare de pacienti care isi doresc servicii medicale la nivel calitativ ridicat, certificate ISO 9001 de catre prestigiosul organism international Tuv Thuringen.

Centrul brasovean a initiat cu succes in anul 2011 un program de chirurgie bariatrica si reuneste intreaga gama de interventii pentru tratarea acestor afectiuni, numarandu-se printre cele mai bune din tara in domeniu, fiind totodata prima unitate privata din provincie care ofera asemenea prestatie medicala.

Contact:

Ana Stefan

Account Executive

Tel.: 0756 010 866

E-mail: [email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram