Operaţie de schimbare de sex de la femeie la barbat finalizata cu succes de o echipa medicala coordonata de dr Cristian

2 iunie 2011
Autor:
dowmedia08

Operaţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat se întinde pe o perioadă de aproximativ un an jumătate în funcţie de recomandările medicului. În prima etapă pacientul a fost supus unei prime operaţii necesare schimbării de sex în urmă cu 6 luni. Intervenţia chirurgicală a constat în îndepărtarea uterului şi a anexelor, apoi într-o vaginectomie, operaţie ce presupune excizia vaginului.
Etapa numărul doi a operaţiei de schimbare de sex, şi una de o importanţă majoră, s-a realizat ieri pe parcursul a peste 14 ore, finalizată cu ataşarea neo-penisului la zona receptoare. Pentru realizarea operaţiei au lucrat două echipe în paralel sub coordonarea doctorului Cristian Niţescu. Una din echipe a intervenit în zona antebraţului, iar cealaltă echipă în zona coapsei şi apoi în zona organelor genitale. Practic, pacientului i s-a realizat o disecţie pe antebraţul drept, conform desenului preoperator, de unde s-a extras lamboul radial. Acesta a fost ulterior tubulizat pentru a se crea neo-penisul cu neo-uretra în centru. Medicii au realizat drenarea urinară printr-un cateter suprapubian. Ulterior, Dr. Niţescu i-a creat pacientului neo-scrotul din labiile mari şi a inserat protezele testiculare. La finalul altor intervenţii de micro-chirurgie (anastomoză uretrală, anastomoză vase sangvine, anastomoză nervi) dr. Cristian Niţescu i-a ataşat neo-penisul la zona receptoare. Zona excizată de pe antebraţ a fost acoperită cu grefă de piele recoltată de la nivelul coapsei. Din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Cătălin Stângu, medic primar chirurgie plastică dr. Călin Chibelean, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni şi dr. Adrian Stănculea, medic primar anestezie şi terapie intensivă. Operaţia de vaginectomie a fost efectuată cu ajutorul doctorului Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, din cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

“Intervenţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat este probabil una din cele mai complexe mari operaţii reconstructive. Împreună cu colegii mei am operat în paralel în trei zone ale corpului: antebraţ, picior şi zona organelor genitale. Chiar şi în străinătate, în mari centre de referinţă pentru chirurgia transsexualilor, astfel de intervenţii sunt extrem de dificile.” a declarat dr.Cristian Niţescu.
Operaţia de schimbare a sexului nu este total finalizată. În etapa numărul 3 (ultima etapă) care se va realiza peste un an de zile, pacientul va fi supus unei noi intervenţii. Pentru a asigura viaţa sexuală activă pacientului, medicii îi vor aplica neo-penisului un suport osos.
În realizarea intervenţiilor chirurgicale necesare schimbării de sex, pacientul în vârstă de 35 de ani, a trebuit să treacă mai multe etape. Prima evaluare realizată după solicitarea voluntară a pacientului de a-şi face schimbarea de sex a fost cea a psihologului sau a medicului psihiatru care a stabilit dacă pacientul este într-adevăr transsexual. Apoi, pacientul a obţinut o hotărâre judecătorească, în urma căreia realizarea intervenţiei a fost permisă. După primirea acordului judecătoresc, pacientul a fost supus unei evaluări a medicului endocrinolog care a confirmat lipsa sindroamelor genetice şi a tulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali. După acest examen medical, pacientul a urmat un tratament cu hormoni şi a fost pregătit psihologic pentru stadiul final: operaţia de schimbare de sex.
În România, pionierul operaţiilor de schimbare de sex este prof.univ.dr. Ioan Lascăr. Acesta a realizat prima sa operaţie de schimbare de sex în 1995, de la bărbat la femeie. Dr. Cristian Niţescu este al doilea chirurg plastician din România care a realizat operaţii de schimbare de sex.
Pacientul operat de dr. Cristian Niţescu trebuie să treacă acum şi etapa integrării sociale, transsexualismul fiind un subiect controversat. Conform studiilor ştiinţifice, transsexualismul este o stare dată de o cauză fiziologică şi nicidecum o afecţiune psihică, perversiune sau un mod de viaţă. Transsexualismul apare atunci când un individ nu se identifică cu sexul său biologic, iar singurul său tratament este operaţia de schimbare de sex.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram