Parodontoza: de ce apare și cum să o tratați

21 decembrie 2020
Autor:
Omnia

Parodontoza este o boală ce afectează aproximativ 80% din populația adultă a lumii. La fel ca și cariile dentare, poate duce la pierderea dinților. Dacă aproape toată lumea știe despre pericolul, cauzele și prevenirea cariilor, parodontoza este încă o boală puțin cunoscută pentru mulți.

Ce este parodontoza?

Dinții noștri sunt înconjurați de așa-numitul parodonțiu. Se compune din gingii, vase de sânge, țesut conjunctiv și os. Parodonțiul asigură nutriția țesuturilor dure ale dintelui și osului alveolar (partea maxilarului în care se află rădăcinile dinților). Și, de asemenea, ține dintele pe poziție.

Parodontoza este o inflamație infecțioasă a parodonțiului. Cel mai adesea, este precedată de gingivita, tulburare în care suprafața gingiei se inflamează. Apar sângerări, senzații neplăcute. În cazul parodontozei, inflamația pătrunde mai adânc, simptomele se pot agrava.

Dacă boala nu este tratată, aceasta distruge țesutul osos, iar dinții încep să se miște.

Cauzele parodontozei

Parodontoza este cauzată de bacterii. Și acei factori, datorită cărora se creează un mediu favorabil nutriției și reproducerii lor în cavitatea bucală, sunt cauza acestei boli. Aceștia includ:

Igienă orală precară. După masa, particulele alimentare rămân în spațiile dintre dinți, și sub gingie. Este un teren de reproducere excelent pentru bacterii. Și cu cât ne spălăm dinții mai puțin frecvent sau neglijent, cu atât este mai probabil să dezvoltăm inflamația.

Tartru. În fiecare zi, placa bacteriană se formează pe dinții noștri - un biofilm realizat din bacterii. În timp, se transformă în tartru, care provoacă inflamația țesuturilor adiacente dintelui.

Leziuni ale gingiilor datorate alimentelor tari, obturațiilor sau unei coroane realizate necorespunzător, periuței de dinți dure etc. Plăgile sunt un mediu favorabil pentru microorganismele patogene.

Alți factorii care contribuie la dezvoltarea parodontozei includ: inflamație dentară netratată (bacteriile se răspândesc în țesuturile din apropiere), slăbirea imunității din cauza deficitului de vitamine, malnutriție, stres constant, fumat și mestecarea tutunului, tulburări hormonale, scăderea cantității de alimente solide din dietă și, ca urmare, atrofierea țesutului osos, predispoziție genetică.

Simptome și complicații

Insidiositatea parodontozei este că de cele mai multe ori se desfășoară calm, fără durere. Simptomele sale sunt neplăcute, dar nu sunt suficient de deranjante pentru a vizita medicul dentist. Prin urmare, boala nu este tratată ani de zile.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați oricare dintre următoarele situații:

  • gingiile sângerează la spălarea dinților
  • se simte respirație urât mirositoare care nu dispare după clătirea sau spălatul pe dinți
  • spații mari între dinți
  • unele zone ale gingiilor sunt de un roșu aprins
  • există un decalaj între dinte și gingie - un „buzunar”
  • smalțul a devenit sensibil la rece și la cald
  • dinții par să fi devenit mai subțiri la bază, alungiți
  • iese puroi din gingii
  • există o durere în timpul meselor sau la spălatul pe dinți

Este periculos să lăsați boala să evolueze. În timp, inflamația distruge țesutul osos, pungile parodontale se măresc, dinții devin mobili și, în cele din urmă, cad - chiar și cei sănătoși, neafectați de carii.

Cum se tratează parodontoza?

Metodele moderne pot vindeca chiar și forme severe de parodontoză. Dar nu va fi posibilă refacerea țesuturilor deja distruse în niciun caz. De aceea nu ar trebui permisă evoluția parodontozei într-o formă severă.

Regimul de tratament pentru parodontoză include de obicei:

Eliminarea surselor de infecție. Reorganizarea cavității bucale se efectuează: tratarea dinților carioși, îndepărtarea tartrului, curățarea pungilor parodontale

Igienă orală regulată. Dentistul explică pacientului cum să se spele corect pe dinți, cât de des. Recomandă paste de dinți și clătiri medicamentoase

Distrugerea infecției bacteriene în parodonțiu. De obicei, lupta se desfășoară atât la nivel local (unguente antibacteriene, aplicații, clătire), cât și la nivel sistemic - se prescriu antibiotice

Consolidarea imunității cu complexe multivitaminice, suplimente minerale, medicamente imunomodulatoare

Corectarea mușcăturii, coroanelor instalate incorect sau obturațiilor care au provocat inflamații

Luați în considerare ce proceduri și medicamente sunt utilizate pentru a trata parodontoza.

  • Curățarea cu ultrasunete, air-flow, laser a dinților și a pungilor parodontale
  • Clătirea gurii cu solutii antiseptice
  • Tratamentul gingiilor cu unguente antiseptice, antibacteriene și geluri, injecții cu plasmă

Clinica stomatologică Omnia Dental oferă diagnostic și tratament profesional al parodontozei folosind metode moderne, precum și măsuri preventive, precum curățarea profesională a plăcii dentare și a tartrului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram