Într-o firmă, salarizarea este deosebit de importantă, resursele umane având nevoie să fie protejate și recompensate în mod echitabil pentru munca lor. Chiar și în acest domeniu este nevoie de un management eficient, care să respecte reglementările în vigoare.
Dacă ai nevoie de o contabilitate corectă a salariilor și cauți o soluție eficientă, iată care sunt pașii pe care îi ai de urmat.
Contractele de muncă sunt documentele de bază care stau la baza salarizării, acestea conținând informații cu privire la relațiile de muncă și plată stabilite între salariat și companie. Contractele sunt foarte importante pentru procesul de contabilitate salarii, deoarece cuantumul plăților depinde în primă fază de tipul contractului- full-time, part-time, perioadă determinată sau nedeterminată. De asemenea, în contract sunt specificate și alte detalii cu privire la beneficiile extra, cum ar fi sporurile, bonusurile și alte detalii care au legătură cu procesul de salarizare.
Pentru a putea calcula eficient salariile este necesar să fie înregistrate datele cu privire la procesul de muncă. Acest lucru poate fi făcut de către o persoană internă, relaționată de departamentul de resurse umane, care să transmită mai departe echipei de consultanta fiscala detaliile cu privire la pontaje, numărul de ore lucrate sau alte detalii de acest tip, care sunt importante în procesul de calcul.
Următoare etapă în contabilitatea salariilor o reprezintă calculul efectiv al sumelor care urmează a fi încasate de către angajat. Sunt calculate sporurile și beneficiile, în funcție de numărul de ore lucrate și de asemenea este calculat salariul, raportat la zilele lucrate, la numărul de zile de concediu sau la alte detalii specifice contractului de muncă.
De asemenea, în această etapă sunt calculate și aspectele care țin de calculul contribuțiilor sociale, mai exact reținerea contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS) și calculul impozitului pe venit. Există și situații aparte în care trebuie calculate și alte detalii, cum ar fi indemnizațiile sau plata concediilor, în funcție de tipul contractului de muncă.
Înainte de a se trece la plata efectivă a acestor drepturi salariale este necesar să fie verificate statele de plată și acuratețea calculelor pentru a avea certitudinea că sumele sunt corect acordate. De acest lucru se poate ocupa departamentul de contabilitate sau un serviciu extern, specializat în domeniul managementului contabilității salariilor.
După verificare este nevoie ca sumele să fie înregistrate și în contabilitate, fiecare tip de salariu sau concediu având un cod după care să poată fi identificat ușor. În funcție de acestea, ulterior, se vor depune declarațiile fiscale, cum ar fi, de exemplu, declarația pentru contribuții sociale și impozite.
Pentru ca o firmă să poată funcționa corect este nevoie uneori de o externalizare a serviciilor, mai ales în zona de fiscalitate și de calcul a salariilor. Alege să colaborezi cu o echipă specializată care înțelege nevoile companiei tale și gestionează eficient calculul salarial, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
Toate drepturile rezervate - LivePR - AiPress.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro