5 septembrie 2011 – Sfintele Moaste aduse de pe Muntele Athos de la Schitul Romanesc Prodromu se vor afla spre Inchinare in zilele de 6 si 7 septembrie 2011 In Catedrala Ortodoxa din Medias, iar In ziua praznuirii „Nasterii Maicii Domnului” – 8 septembrie, vor fi duse spre Inchinare la Schitul cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din Bazna, judetul Sibiu.
Initiativa aducerii Sfintelor Moaste apartine Asociatiei „Muntele Athos - Schitul Prodromu”. Pelerinajul Sfintelor Moaste In Transilvania s-a putut realiza cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, si a Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si cu ajutorul Protopopiatului Ortodox Roman din Medias.
Pe durata vizitei In Romania Sfintele Moaste sosite din Sfantul Munte, vor fi Insotite de Parintii ieromonahi Serapion si Daniil si de catre Ierodiaconul Iustinian, de la Schitul romanesc Prodromu.
„Datorita legaturii stranse dintre Asociatie si calugarii de pe Muntele Sfant si cu ocazia marii sarbatori de Sfanta Maria - 8 septembrie, credinciosii romani se vor putea Inchina Sfintelor Moaste a celor patru mari sfinti. Au fost necesari 3 ani pentru a duce la Indeplinire acest vis de renastere sufleteasca a romanilor.” a declarat Dl. Mircea Vescan, Presedintele Asociatiei „Muntele Athos – Schitul Prodromu”.
“Parintii romani de la Schitul Prodromu In frunte cu fostul staret, venerabilul Par. Arhim. Petroniu Tanase au fost bucurosi de initiativa Dlui Mircea Vescan, ca sa vina Sfintele Moaste In Transilvania, ca pe aceasta cale dau si ei o mana de ajutor poporului roman, atat de greu Incercat de-a lungul veacurilor, pentru Intarirea credintei lui In Dumnezeu si In ajutorul sfintilor”, ne-a declarat Parintele Ieromodiacon Iustinian, fostul econom al Schitului Prodromu timp de 27 ani, cel mai bun colaborator si ajutator al Asociatiei „Muntele Athos – Schitul Prodromu”.
Sfintele Moaste vor ajunge In Romania In seara zilei de luni, 5 septembrie 2011, pe Aeroportul Otopeni din Bucuresti. Slujba oficiala de primire va avea loc marti, 6 septembrie 2011 la Catedrala Ortodoxa Medias, unde vor ramane pana In dupa-amiaza zilei de miercuri, 7 august 2011.
In dimineata zilei de 8 septembrie 2011 „Nasterea Maicii Domnului”, Inaltpreasfintitul Mitropolit Dr. Laurentiu Streza va oficia Sfanta Liturghie la Schitul “Nasterea Maicii Domnului “ din Bazna, unde Sfintele Moaste vor sosi In ajunul praznicului (7 septembrie 2011, orele 17:30).
Info:
Asociatia „Muntele Athos – Schitul Prodromu”. Fondata In martie 2010 de catre Mircea Vescan si aflata sub Inaltul patronaj al Inalt Prea Sfintiei sale Parintele Mitropolit al Ardealului Laurentiu Streza, asociatia Isi propune sa readuca In atentia romanilor valorile religiei ortodoxe, care au stat la baza statorniciei neamului romanesc si care mentin viu spiritul acestui popor.
Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului este cel care l-a botezat peDomnul nostru Iisus Hristos In Iordan. Biserica a Inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai). Minunile Infaptuite de moastele Sf. Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului sunt binecunoscute Intre credinciosi, acestea ajutand celor cu probleme sufletesti si trupesti.
Sfantul Apostol si Evanghelist Matei era evreu de neam si a fost unul din cei 12 Apostoli ai Domnului. El a scris cel dintai, ca martor de aproape, o istorie a vietii si faptelor lui Iisul Hristos. Biserica Il sarbatoreste pe Sfantul Matei In 16 noiembrie.
Sfantul Apostol Stefan Intaiul-mucenic a fost unul din primii convertiti crestini dintre evreii greci, unul din primii sapte diaconi hirotoniti de Apostoli si primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomeneste mucenicia Sfantului Stefan In 27 decembrie si mutarea moastelor lui In 2 august, dar si In 15 iunie odata cu Sfintii Fortunat si Ahaic. Multi bolnavi au fost vindecati de moastele Sfantului Stefan.
Sfanta Mucenita Varvara a trait pe vremea Imparatului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui pagan cu numele Dioscur. Fecioara credea In Hristos si n-a vrut sa-si ascunda credinta de tatal ei, care i-a si pus capat zilelor. Se spune ca tatal ei, dupa ce a ucis-o, a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit. Varvara este cunoscuta ca patroana spirituala a minerilor, geologilor, arhitectilor, artileristilor, pirotehnistilor si prizonierilor. Bisericile crestine, ortodoxa, cat si catolica, o praznuiesc In fiecare an la data de 4 decembrie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro