„Multi dintre copiii implicati in proiect ne-au demonstrat ca cel putin unul dintre obiectivele proiectului nostru, respectiv sa ii determinam sa devina ambasadori ai unui mesaj ecologic, a fost indeplinit. Multi dintre cei care s-au inscris in Patrula de reciclare au dus mai departe misiunea Patrulei in afara institutiei de invatamant, prin actiuni de tip door to door, in cartiere din Timisoara. Putem spune ca noua generatie are ideile si vointa necesare pentru a ajuta la intarirea unui comportament ecologic corect. Multumim inca o data pentru sprijin Primariei Timisoara si Inspectoratul Scolar Judetean, care au contribuit la bunul mers al acestui proiect.”, a spus dl. Liviu Popeneciu, presedintele Asociatiei RoRec.
In fiecare dintre cele 76 de institutii de invatamant inscrise in proiect au fost instalate kiturile de colectare, respectiv trei recipiente pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), pentru trei categorii diferite de deseuri: aparate de mici dimensiuni, baterii si acumulatori portabili, respectiv becuri, lampi si neoane. Toti copiii inscrisi in Patrula de reciclare au primit materiale informative, adaptate grupelor de varsta: o brosura pentru gradinita, pe tipologia unei carti de colorat si poezii, o brosura pentru scoala generala, care cuprinde informatii si pagini libere pentru notite, respectiv o brosura pentru liceu, construita ca o agenda cu informatii si sfaturi utile despre colectarea DEEE. In total, un numar de peste 22.000 de copii au fost informati despre proiect si s-au inscris in Patrula de reciclare.
In perioada 1-3 iunie, odata cu incheierea proiectului, au fost ridicate din institutiile participante DEEE-urile colectate pe parcursul proiectului pilot. In cazul gradinitelor si a scolilor, bateriile au fost deseurile cel mai des colectate de catre participantii in proiect, iar in licee si colegii, a fost colectat un numar impresionant de DEEE-uri. In total, au fost colectate 1.300 kg deseuri.
Ceremonia de premiere a celor mai active institutii a avut loc astazi, la Primaria Municipiului Timisoara. Mentiunile si premiile speciale au fost acordate urmatoarelor institutii:
• Premiul pentru cea mai creativa institutie – Liceul Teoretic “William Shakespeare”
• Premiul pentru cea mai activa institutie – Colegiul Tehnic “Regele Ferdinand I”
• Premiul pentru institutia cu cei mai multi membri activi – Scoala nr. 21
• Premii speciale ale Comitetului de organizare
o “Patrula in actiune” – activitati colectare si informare – Scoala nr. 20
o “Desene pe bec” – Gradinita PP “Nikolaus Lenau”
o “Calendarul verde” – Grup Scolar Industrie Alimentara
• Mentiuni speciale ale Comitetului de organizare
o Expozitia “Patrula de Reciclare” – Gradinita PP nr. 36
o “Eco reportaj” – Scoala generala nr. 30
o “Eco tinuta” – Gradinita PP nr. 23
Comitetul de organizare a hotarat sa mai acorde un premiu pentru sustinerea activitatilor de colectare DEEE – Premiul pentru “Eco eticheta” – Scolii Generale nr. 16.
Dupa proiectul pilot, Patrula de reciclare va reveni in toamna prin implementarea mecanismului folosit in institutiile de invatamant din Timisoara si in alte orase din Romania. Cu ajutorul feedback-ului obtinut din partea profesorilor coordonatori ai fiecarei institutii participante la editia pilot a Patrulei de reciclare, vor fi aduse imbunatatiri proiectului, care va continua in Timisoara, unde cei care au participat deja in proiect vor avea in continuare la dispozitie punctele de colectare montate in institutiile participante.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro