Sloganul sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Astmului de anul acesta, „Îţi poţi controla astmul!”, este o continuare a temei introduse în 2007, un mesaj pozitiv, care insistă asupra faptului că, atunci când pacienţii, medicii şi societatea îşi unesc eforturile, obiectivul de control al astmului poate fi atins. Comitetul executiv al GINA (Global Initiative for Asthma – Iniţiativa Globală pentru Astm), promotorul la nivel internaţional al evenimentului, a ales tema controlului afecţiunii tocmai pentru a sublinia faptul că astmul bronşic tratat corect nu-l va împiedica pe pacient să aibă o viaţă normală, activă. Conform strategiei GINA din 2009 pentru controlul şi prevenţia astmului, o persoană al cărui astm este controlat este o persoană care nu are nici un fel de simptome (sau simptomele sunt minime), nu se trezeşte noaptea din cauza astmului, nu are nevoie (sau are nevoie foarte rar) de medicaţie de salvare, poate să facă efort fizic sau să practice sporturi, are funcţia pulmonară normală (sau aproape de normal) şi nu are crize astmatice (sau aceste crize sunt foarte rare).
Un management adecvat permite pe termen lung atingerea unui nivel de control bun pentru majoritatea pacienţilor. Cu toate acestea, în multe regiuni ale globului acest obiectiv rămâne de neatins. “În 2004 a fost publicat raportul Global Burden of Asthma Report, o compilaţie de date despre prevalenţa şi impactul astmului în întreaga lume. Raportul a demonstrat că există o frecventă lipsă de control a astmului şi a identificat de asemenea şi o serie de bariere care împiedică atingerea acestui obiectiv realizabil.”, afirmă Prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Din păcate, încă se ajunge la forme grave ale lipsei de management al astmului: limitarea activităţilor şi a obiceiurilor sau stilului de viaţă, internările şi vizitele la camera de gardă sau în unităţile de urgenţă şi chiar decesul cauzat de astm.
Pentru a educa publicul larg cu privire la modalităţile de control şi prevenţie a astmului şi pentru a demonstra ca diagnosticarea cu astm nu trebuie să însemne că pacientul va duce o viaţă sedentară în care vizitele la camera de gardă fac parte din rutina zilnică, Societatea Română de Pneumologie organizează marţi, 4 mai, la ora 11.30 conferinţa de presă “Îţi poţi controla astmul”, în Centrul de Training din cadrul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti. Societatea Română de Pneumologie este o organizaţie profesională şi ştiintifică, nonprofit, cu personalitate juridică, formată în vederea organizării şi promovării relaţiilor profesionale şi sociale ale membrilor săi în contextul luptei împotriva tuberculozei şi a altor afecţiuni respiratorii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro