Pilotii de indesare sunt elemente de constructie utilizate pentru construirea fundatiilor, permitand transferul sarcinilor intr-un strat de sol rezistent atunci cand tehnicile conventionale de fundatie nu sunt fezabile. Pilotii de indesare sunt un tip de fundatie incorporata adanc. Stabilitatea si durata de viata a unei cladiri depind de aceste fundatii. Fundatiile cu piloti de indesare se realizeaza atunci cand terenul nu are suficienta rezistenta la adancime, cand cladirea este masiva si presiunea depaseste capacitatea de rezistenta a terenului.
In interiorul acestor perforatii la fata locului sunt plasate armaturi, care ulterior sunt umplute cu beton. Pilotii difera unii de altii prin dimensiuni, si in general, au o sectiune transversala circulara care poarta o armatura transversala si longitudinala. Diametrul acestora variaza intre 0,8 si 2,2 metri. Pilotii de indesare au multe avantaje, cum ar fi rezistenta la sarcini axiale de 500 de tone si mai mult.
Pot fi construiti sub panza freatica, deoarece inaltimea lor medie este de 35 de metri. Pot fi construiti cu sau fara capete reduse. Au o rezistenta buna la indoire si suporta sarcini inclinate sau sarcini orizontale. Mai mult decat atat au o perioada de utilizare nelimitata. Pilotii de indesare sunt adesea folositi intr-un mod general in ingineria fundatiilor. Acest lucru inseamna piloti turnati pe loc cu un diametru de aproximativ 750 mm sau mai mare, cu sau fara armatura din otel si cu sau fara fund expandat. Uneori, diametrul este de pana la 305 mm.
Pilotii sunt folositi atunci cand nu este posibila realizarea unei fundatii superficiale, de exemplu, cand sarcinile trebuie transmise la adancimi mari. Este o solutie constructiva care dateaza de la casele pe piloti, fiind o practica comuna in porturi, unde structurile prefabricate din lemn au fost folosite ca fundatii. Totusi, calculul pilotilor nu a fost dezvoltat practic pana in secolul XX.
De fapt, pilotii sunt piese lungi, ca niste stalpi infipti in pamant, care ating o adancime suficienta pentru a transmite sarcinile structurii. Axul este partea pilotului in contact cu solul, in timp ce inaltimea libera este lungimea partii care iese din sol. Baza este planul inferior al pilotilor de indesare. Pilotii de indesare pot fi utilizati cu acelasi succes atat in instalatiile industriale mari, folosind foraje serioase si alte echipamente, cat si in constructia de case mici private. Cea mai mare parte a lucrarilor se face cu implicarea echipamentelor.
In cazul aplicarii tehnologiei pe obiecte mari se folosesc piloti de indesare de la Terratest Romania cu diametre mult mai mari si lungimi mult mai mari. Parametrii specifici necesari sunt preluati din documentatia de proiectare si estimare a fundatiei. La construirea de case private, pentru fabricarea pilotilor de indesare, se recomanda utilizarea betonului din clasa B22.5 (cel mai apropiat analog dupa marca este M300), in cladirile mici si structurile B20 si B15 (respectiv M250 si M200) sunt permise. Calitatea pilotilor de indesare depinde in mare masura de calitatea materialului.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro