Pizza si sanatatea ta: tot ce trebuie sa stii

15 noiembrie 2012

Pizza poate fi considerata regina dietei mediteraneene, fara vreo indoiala, fiind cel mai renumit fel de mancare din lume.

Dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, fructe de mare, peste, cereale integrale, branza si iaurt, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu. Cei care comsuma alimente bazate pe dieta mediteraneana prezinta un risc minor de hipertensiune, ulcer, cancer, afectiuni genetice sau chiar imbatranire prematura, iar acesta este un fapt dovedit de specialisti.

Pizza a devenit un produs principal al afacerilor cu livrare de mancare la domiciliu sau al unor restaurante, fiind o optiune gustoasa si accesibila oricui, in acelasi timp. Astfel, afacerile culinare cu pizza beneficiaza de un succes enorm, mai ales daca sunt insotite si de posibilitatea comenzilor pentru pizza online. Putini stiu insa, ca pizza este, de asemenea, o mancare extrem de sanatoasa.

Ingredientele folosite pentru pizza Margherita (una dintre cele mai cunoscute retete pentru pizza) sunt cele tipice dietei mediteraneene: faina de cereale, ulei de masline, rosii si mozzarella. Aceste ingrediente se pot inmulti sau varia in functie de feluritele tipuri de pizza pe care vom decide sa le consumam.

De multe ori, pizza este considerata un fel principal de mancare, fiind privita ca suficienta pentru pranz sau cina. In continuare vom analiza ingredientele necesare pentru a gati o pizza Margherita.

Cerealele
Complexul de carbohidrati e o sursa constanta de energie, fara a creste nivelul de glucoza din organism. Astfel, cerealele limiteaza apetitul si nevoia de alte alimente, favorizand, totodata, scaderea in greutate. Similar carnii, aluatul de pizza contine aminoacizi.

Uleiul de masline
Acesta este cel mai nobil ulei si, in acelasi timp, cel mai bogat in grasimi sanatoase. Este, de asemenea, bogat in HDL (colesterolul care ajuta la curatarea arterelor) si in vitaminele A,D, E si K.

Mozzarella
Ca toate tipurile de branza, aceasta abunda in lizina si metoninina.

Rosiile
Sunt o sursa extrem de importanta de vitamine.

In continuare, vom arunca o privire la proprietatile ierburilor folosite in prepararea pizzei.

Busuiocul
Cu aroma sa binecunoscuta de iubitorii de pizza si mirosul distinctiv, busuiocul are proprietati antiseptice si antidispeptice. El este, de asemenea, antiinflamator si ajuta bunul mers al digestiei.

Usturoiul
Acesta este un antiseptic intestinal, un cardiotonic, avand, totodata, proprietati diuretice si antisclerotice.

Oregano
Oregano este un extrem de bun expectorant recomandat impotriva bronsitei si a traheitei. Simuleaza, de asemenea, pofta de mancare.

Pe langa toate acestea, pizza contine o mare cantitate de fier alaturi de vitaminele B1 si PP. Pizza previne formarea acidului uric, nu ingrasa (in cazul in care nu este consumata in exces) si este mai usor de digerat decat multe alte alimente.

Drept concluzie, este important de retinut faptul ca pizza este o alternativa viabila la consumul excesiv de carne. Ingerata ca fel principal de mancare, in completarea fructelor si a legumelor proaspete, bineinteles, ea poate satisface necesarul zilnic de vitamine si proteine.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram