Plante care ajuta la restabilirea echilibrului hormonal

8 februarie 2021
Autor:
Content SEO

Echilibrul hormonal este vital pentru o stare buna de sanatate. Infertilitate, ciclu menstrual neregulat, probleme semnificative digestive, caderea parului, depresie sunt doar cateva dintre disfunctiile ce pot aparea la nivel endocrin, atat la femei cat si la barbati. 

Hormonii se deplaseaza in fluxul sanguin, trimitand semnale catre tesuturi si organe, ajutand astfel la controlarea mai multor procese majore ale corpului. Cand vine vorba de acesti mesageri chimici destul de importanti, terapia naturala pe baza de extracte vegetale ocupa primul loc. 

Asadar, citeste mai departe si afla care sunt principalele plante care te ajuta sa tii sub control echilibrul hormonal.

Mladitele de zmeur

Extractul din mladite de zmeur este bogat in vitamina C, reduce crampele si previne hemoragia in timpul ciclului menstrual. De asemenea, mentine sub control simptome ce tin de menopauza: bufeuri, usturimi in zona genitala, tulburari emotionale. In cazul sarcinii, diminueaza senzatia de greata, reduce durerile si stimuleaza lactatia. 

Ashwagandha sau ginsengul indian

Extractul de radacina de ginseng indian reprezinta un adevarat izvor de substante energo-stimulente, ce ajuta la buna functionare a sistemului nervos, cu o eficienta sporita in tratarea insomniei. 

Consumat atat in stare naturala cat si sub forma de suplimente cu ginseng indian, sustine organismul în situatii de stres, depresie si anxietate, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare. 

Fiind un bun regulator hormonal, in cazul hipotiroidismului, poate fi folosit pentru stimularea glandei tiroide.

Trifoiul rosu

Este o sursa naturala cu un rol important in reglarea disfunctiilor menopauzale si prevenirea aparitiei tumorilor hormono-dependente. De asemenea, este folosit ca remediu pentru bufeuri, sindrom premenstrual, imbunatatirea circulatiei sangelui si a cantitatii de urina.

Traista ciobanului 

Este o planta medicinala folosita pentru a trata mai multe afectiuni, in special pe cele care implica o sangerare excesiva. Este indicata in caz de tulburari ale ciclului menstrual, menopauza, fibrom uterin sau chisturi ovariene.

Salvia

Asa-numita planta ”magica”, inca din cele mai vechi timpuri, este recunoscuta mai ales pentru capacitatea sa de a reduce transpiratia excesiva, avand efect antisudorific.

In ceea ce priveste rolul sau in sfera hormonala, ajuta la reglarea activitatii tiroidei, stimuleaza pofta de mancare, calmeaza durerile de cap si de stomac.

Lemnul dulce

Remediile obtinute pe baza de lemn dulce au capacitatea de a restabili si echilibra activitatea hormonala la femeile care au un exces de hormon masculin, stimuland cresterea sanilor si functia glandelor suprarenale. De asemenea, extractul de lemn dulce contribuie la prevenirea osteoporozei.

Maca

Este o planta originara din America de Sud, foarte bogata in minerale si acizi grasi, fiind astfel ideala in reglarea hormonala. 

Nu produce hormoni, insa actioneaza acolo unde este nevoie de stabilizare in organism. Spre exemplu, atunci cand exista o cantitate prea mare sau prea mica dintr-un anumit hormon, maca actioneaza in directia opusa, pentru a-l regla.   

Pudra de maca amelioreaza tulburarile menstruale, manifestarile menopauzei si sporeste fertilitatea. Ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a reglarii emotionale. 

In cazul barbatilor, normalizeaza productia de hormoni si stimuleaza fertilitatatea si libidoul.

Un punct bonus al acestei plante il reprezinta usurinta cu care este asimilata de organism.

Coada soricelului

Aceasta planta are un rol preventiv si de vindecare. Folosita atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, ajuta la ameliorarea afectiunilor din sfera genitala a femeilor. Are efect antiinflamator si este eficienta in calmarea durerilor menstruale, controland in special menstruatiile abundente.

Mielareaua (Vitex Agnus-Castus) 

Este o planta care are un rol important in sustinerea secretiei de progesteron si are numeroare beneficii in sfera hormonala. Reprezinta aliatul ideal in dezechilibre si afectiuni hormonale care provoaca bufeuri, iritabilitate, congestia sanilor, tulburari de dispozitie, stari depresive, crampe abdominale, dureri la nivelul capului sau in zona superioara a gatului, tulburari de somn.

In acelasi timp, ajuta la mentinerea structurii normale a aparatului genital feminin, sporeste fertilitatea si poate preveni aparitia chisturilor ovariene.

Extractul din paie de ovaz

Este un remediu natural care contribuie la buna functionare a sistemului nervos si sanguin, are efect calmant si stabilizeaza starea de dispozitie, ajuta digestia si intereste sistemul osos. In plus, acest extract are un efect pozitiv asupra parului, pielii si a unghiilor.

Pe langa toate acestea, pentru a sprijini echilibrul hormonal, trebuie sa imbratisezi un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare. Exista anumite alimente cu un continut fitoestrogenic bogat precum: leguminoase (soia, fasole, mazare, linte), cereale integrale (orez, orz, ovaz), fructe de padure, seminte, alge (spirulina).

In concluzie, sa gasesti cel mai bun remediu pentru exigentele corpului tau nu este simplu, insa natura pune la dispozitie antidotul pentru orice disfunctie hormonala. In afara suplimentelor alimentare si produselor fitoterapeutice compuse din extracte vegetale trebuie sa te innarmezi si cu cea mai eficienta arma: rabdarea.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram