Municipiul Ploiesti, unul dintre orasele mari ale Romaniei, resedinta a judetului Prahova, este situat la doar 60 km nord de Bucuresti si se bucura de o situatie economica excelenta. Desfasurat pe o raza de aproximativ 60 km², Ploiestiul are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania.
Amplasat la rascrucea celor mai vechi drumuri comerciale, orasul reprezinta si astazi un important nod feroviar si rutier, fiind usor accesibil din toate zonele tarii. In viitor vor trece prin Ploiesti autostrazile A3 si A5.
Municipiul unui judet dens populat si puternic urbanizat, situat in vecinatatea capitalei Romaniei, in apropierea Aeroportului International Henri Coanda si in imediata vecinatate a coridorului TEN-IV si TEN-IX, Ploiestiul are toate datele unui oras in care merita sa iti dezvolti propria afacere.
Populatia orasului a crescut intr-un ritm foarte alert de-a lungul timpului, lucru datorat in special dezvoltarii economice intense. Comparand datele pe care ni le ofera recensamintele stiintifice organizate din 2010 (209.945 locuitori), 2012 (224.406) si 2016 (233.663), constatam faptul ca populatiei Ploiestiului se afta intr-o continua crestere. In prezent municipiul are o populatie de 233.663 locuitori.
Datorita exploatarii de petrol din zona orasului, inca de timpuriu acesta a devenit un oras industrial, aici construindu-se prima rafinarie din lume (1857). Datorita faptului ca orasul Ploiesti era cel mai mare producator de petrol din Europa, la acea vreme, acesta a fost denumit „Capitala aurului negru”. Desi in prezent cantitatea de titei extras in zona scade continuu, cele patru rafinarii prelucreaza cantitati insemnate, produsele rafinate fiind transportate prin conducte spre Bucuresti, Constanta si Giurgiu.
Orasul este si in prezent ancorat in aceasta industrie, cu predominanta in industria extractiva de prelucrare a titeiului si industrii conexe acesteia (constructii de masini, echipamente electrice, intretinere, etc.). In raport cu cifra generala de afaceri a orasului, aceasta ramura a industriei ocupa primul loc cu 39,6% si este urmata la mare distanta cu doar 17,7% de industria alimentara a bauturilor si a tutunului si cu 14,5% energia electrica si termica, gaze si apa.
In ceea ce priveste structura economica a orasului, aceasta a suferit modificari esentiale in ultimii ani. Din punct de vedere al numarului de firme nou infiintate in Ploiesti, cel mai popular este sectorul comertului si al serviciilor, cu o pondere de 77,5%, in timp ce industria si constructiile ocupa restul 22,5%.
Din punct de vedere al numarului de agenti economici activi la nivelul judetului Prahova, municipiul Ploiesti conduce detasat, ocupand pozitia de lider, cu o pondere de peste 60%, urmat la mare diferenta de Campina cu 8% si apoi de celelalte orase mai mici si comune.
Ca dovada a randamentului, facilitatilor si stabilitatii economice a judetului, precum si a inclinatiei autoritatilor catre o economie moderna, europeana, mari investitori straini – companii multinationale puternice la nivel mondial, au ales judetul Prahova pentru a-si derula afacerile in Romania: OMV Petrom, Lukoil, Yazaki, Cameron, Johnson Controls, Lufkin Industries, Weatherford, Federal Mogul, Michelin, Dalkia, Veolia, Linde Gaz, Procter & Gamble, Unilever, Alinso Group, Dibo , Alexandrion Group, Coca-Cola, Peugeot, Skoda, Selgros, Carrefour, Bricostore, etc.
Ploiestenii se bucura de un nivel de trai superior celorlalte orase din tara, lucru care se confirma de la an la an. Acest lucru se deduce si din rapiditatea cu care bancile si marile magazine si-au deschis agentii noi in majoritatea cartierelor ploiestene, asadar se inregisteaza o crestere semnificativa a puterii de cumparare a locuitorilor, aspect care denota calitatea vetii acestora.
Exista peste 40.325 de antreprenori care detin societati comerciale individuale sau asociatii cu capital privat, iar numarul de firme nou infiintate creste de la an la an. Desi reprezinta doar 30% din populatia judetului Prahova, orasul Ploiesti produce peste 80% din valoarea comertului din judet.
Primaria orasului se implica in sprijinirea antreprenoriatului prin facilitarea accesarii Fondurilor Europene dedicate precum si prin oferirea de cursuri de specialitate si proiecte de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale ale ploiestenilor. De asemenea, Ploiestiul inca nu se afla pe lista oraselor depunctate in cadrul Programului National de Finaintare Start-up Nation.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro